PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

jueves, 29 de enero de 2015

Sima de los sapos o de la Loma de los Cuernos-1 (Fanzara)


El passat dissabte vam fer una eixideta de club a aquesta cavitat tan propicia pera l’aprenentatge. Ja que anaven alguns dels espeleòlegs nous vam elegir esta cavitat, que es bonica, fàcil i amb una vertical molt adequada per a l’ iniciació.
El pou d'entrada amb les 3 vies muntades.

Vam ser 12 els espeleòlegs del club que vam acudir a aquesta cita. I per agilitzar el descens del pou de entrada vam muntar 3 vies distintes. Va ser bonic veure a tanta gent baixant a l’hora per aquest bonic pou.

Espectacular !!!
Desprès vam recórrer les concrecionades galeries de la cavitat. Destaquem la zona mes ampla, on es troben les formacions mes boniques. Encara va haver alguns que van visitar les zones finals de la fractura. Aquestes s’obrin darrere d’un difícil ressalt i tenen prou de recorregut, encara que no apareixent al croquis de la sima.

Pujant el pou de la sima de los Sapos.
 Al acabar alguns van tornar a Castelló, però altres encara es van quedar pera visitar la propera sima de la Loma de los Cuernos-2, cavitat molt mes concrecionada encara que la dels Sapos. I com no, van firmar al llibre de visites que hi ha allà baix. De moment tant sols hi ha constància de que han entrat a la sima 10 espeleòlegs. A veure qui mes s’animarà a baixar!!

Sima de la Loma de los Cuernos-2 (Foto d'arxiu)

lunes, 19 de enero de 2015

Sortida espeleològica al massís del Garraf


Sala dels proscrits (Avenc de l'arcada gran).
Els dies 2 i 3 de gener, per estrenar l’any fent el que mes ens agrada ens vam desplaçar fins el massís del Garraf, molt a prop de Barcelona. Es una zona privilegiada, amb gran quantitat d’avencs, i també bressol de l’espeleologia a tot l’estat. En estes muntanyes es van escriure les primeres pagines de la historia de l’espeleologia a Espanya.
 
Una de les dues boques de l'avenc dels esquirols.

Així el dia 3 vam viatjar fins el Massís del Garraf i vam visitar l’avenc dels esquirols. Es tracta d’una cavitat preferentment vertical que assoleix els -184 m. de fondària. Composada per pous mes be curts (exceptuant el mes gran que es d’uns 40 m.), que es van encadenant fins arribar al fons. Consta de tres vies distintes amb molts pous paral·lels que es comuniquen en molts llocs.

Avenc dels esquirols.
La cavitat esta equipada amb ancoratges químics, i pràcticament totes les verticals son directes, per lo que la visita es prou ràpida i el descens molt directe. Nosaltres vam instal·lar les dues boques de entrada i desprès vam descendir per la via de la màxima fondària (-184 m.). Anàvem 4 espeleòlegs i ens va costar tan sols 4 hores i mitja baixar i pujar, lo que confirma el fet de que es un avenc molt directe i còmode.
Desprès va anar a Vallirana per passar la vesprada i sopar allí.

Capçalera del pou de 40 m.
El dia 3 volíem visitar la sala dels proscrits a l’avenc de l’arcada gran. Així vam entrar a la cavitat i vam realitzar alguns pènduls que ens van dur fins una corda fixa que hi penja des de la sala dels proscrits per accedir a ella. Aquesta via no esta equipada, vam utilitzar els ancoratges naturals que hi vam trobar. La sala es ben bonica, val la pena la visita.

Colades policromàtiques a la sala dels proscrits.
Desprès vam baixar fins el fons del pou principal, on hi ha una bonica colada de mes de 20 m. També ens vam colar per una petita finestra que trobem uns 3 metres penjada per damunt del fons del pou principal. Aquesta comunica amb un curiós tub vertical i estret pel qual podem remuntar mes de 10 m. i també podem davallar uns 5 m. que ens situaran en la màxima fondària de la cavitat.
Al sortir no ens va donar temps de baixar a l’avenc del Topògrafs, ja que volíem arribar prompte a Castelló.

Sala dels proscrits.
Com a nota curiosa, us deixo un enllaç de fotos antigues de les dues cavitats que nosaltres vam visitar. Les fotografies son dels anys 30, extretes de l’arxiu fotogràfic del CENTRE EXCURSIONISTA DE CATALUNYA. En algunes de les exploracions va participar l’il·lustre espeleòlegs Noel Llopis Lladó. Es un document molt valuós, formen part de la nostra historia.

miércoles, 14 de enero de 2015

Exposició MERAVELLES GEOLÒGIQUES DE CASTELLÓ


Us anunciem una exposició que estarà durant els mesos de gener - abril de 2015 en el Planetari de Castelló, en el Grau.
La exposició es titula: 




Horaris de visites:
DIMARTS A DISSABTE: DE 16.30 A 20.00.
DISSABTES I DIUMENGES: DE 11.00 A 14.00.




L’objectiu d´esta exposició és donar a conèixer i divulgar els valors naturals geològics del nostre territori. També reivindicar i divulgar eixa ciència quasi desconeguda i menyspreada que és la geologia, ciència fonamental per a la humanitat.
La província de Castelló és una de les terres que posseeix major diversitat i riquesa natural, geològica, ambiental, ecològica i paisatgística. 



El patrimoni natural, el patrimoni geològic i els paisatges són un excel·lent valor i recurs científic, cultural, educatiu, econòmic, recreatiu i turístic. Val la pena conèixer-los i gaudir-los.
L’autor d’aquesta exposició es José Vicente Cardona Gavaldà, llicenciat en Ciències geològiques. És membre de la junta directiva de la Societat Espanyola per a la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner i de la comissió nacional "Alfabetización en Ciencias de la Tierra". 

A part de la seua labor com a professor i formador, gran part de les seues activitats estan orientades a la divulgació, registre fotogràfic i interpretació multidisciplinar del paisatge i entorn, tant del patrimoni natural com del cultural. Però sobretot, fent èmfasi en els grans valors de la província de Castelló i contornada. 

La varietat i qualitat de les fotografies conviden a arrimar-se i gaudir d’aquestes meravelles desconegudes per a molts.

domingo, 11 de enero de 2015

VISITANT CAVITATS DELS PORTS

Els passats dies 2 i 3 de gener vam realizar una serie de excursions per localitzar algunes cavitats, pels termes de Morella, Palanques i Ares del Maestre. Totes les cavitats que es visitaren teniem com a objectiu traure informació per al catàleg provincial de cavitats. Per tant en totes elles vam realizar la topografía i en casi totes vam agafar coordenades, millorant la seva situació dins la base de dades.

Situació de les cavitats de la mola d'en Camaràs
Vam començar per dos cavitats properes a Forcall, pero per pocs metres dins del terme municipal de Morella. Aquestes es troben en la base dels cingles de la mola d'en Camaràs o mola de Cosme. En primer lloc la cova de la roca Roja de la mola de Cosme, coneguda per asunts arqueológics i on en octubre de 1989 es va practicar en el seu interior una cata arqueológica prou gran durant deu dies. Es tracta de una cavitat tectónica, provocada pel moviment d'un gran bloc que s'assenta sobre el cingle. poseeix dos boques. Despres vam moure en direcció nord per baix del cingle on vam veure les numeroses vies d'escalada que hi han. Seguint el cingle per la base i a uns 200 metres trobem la cova de les Gralles, que es indicada en el mapa de els Ports publicat fa uns anys pel "Tossal Cartografies".
Aquesta esta composta també per un gran bloc que descansa en el cingle, formant un passadis d'uns 45 metres amb amplaries que oscil·len entre 5 i 8 metres. Dins d'aquesta espectacular fractura hi han varies vies d'escalada.
Interior de la Cova de les Gralles
Després de revisar la resta del tallat que s'orienta cap al riu Bergantes, ens dirigirem cap a Palanques. Palanques s'ubica en el marge esquerre del riu i uns quants quilómetres riu avall. En aquesta població realitzarem un altra excursió pel terme visitant algunes cavitats, que son abrics o covetes de diferents tamanys.
Palanques
Aquestes van ser: la cova de l'Agrévol, ubicada en les inmediacions de la Font del mateix nom i que actualment abasteix a la població. La cova del mas de Molins, visible desde la pista, la cova de la Solana de la Tenda, la cova de Custodi en el barranc de la Vila, i la cova de la Pereta, en la ratlla del terme de Morella.

Cova de l'Agrévol

Cova del mas de Molins

Cova de la Pereta
Després ens desplaçarem a la mola Garumba on vivaquejarem a l'interior del forat del Llop. Aquesta cavitat es una sorgència fòssil, amb prou de recorregut, encara que un poc incòmode ja que gran part d'ella transcorre per un tub freàtic d'escasses dimensions.
Saleta d'entrada al Forat del Llop

Boca del Forat del Llop, al peu del cingle.
 Supera la cavitat els 100 metres de recorregut. Al dia seguent topografiarem tota la cavitat i una altra cavitat erosiva i més menuda situada molt prop del forat del Llop i catalogada provisionalment com Forat del Llop-2.
Boca del Forat del Llop-2
Després de fer una petita excursió per la Mola Garumba ferem punta a la Font dels Regatxols, a terme de Ares del Maestre. Després de dinar caminarem fins el Forat de Cantallops, amb l'objectiu d'acabar la topografía de la cavitat que començarem el passat més d'agost.
El Penyagolosa desde la boca del Forat de Cantallops
A l'eixida ja enfosquia i al fons veiem una preciosa posta de sol amb el perfil del Penyagolosa. Bella imatge per acabar una inoblidable eixida de muntanya i coves.

lunes, 5 de enero de 2015

EXPOSICIÓN DE FOTOGRAFÍA SUBTERRÁNEA AL PUB TERRA DE CASTELLÓN POR LUIS ALMELA



Durante todo el mes de enero podréis ir a contemplar esta exposición fotográfica a cargo de Luis Almela, espeleólogo del Espeleo club Castelló y fotógrafo subterráneo. Se trata de una muestra de 22 fotografías que el autor ha recopilado de sus 10 años de actividad en el subsuelo de toda la península. Es una exposición que dará a conocer un mundo extraño y desconocido para una gran mayoría, pero que guarda tesoros increíbles.


Esta muestra la podréis disfrutar en el Pub Terra de Castellón, situado en la calle Ramón Llull. Este pub es un referente en Castellón por su gran actividad cultural. Todas las semanas hay actuaciones de música en directo y todos los meses también hay una exposición que adorna las paredes del local.


A continuación podéis ver la agenda cultural del mes de enero:


Para más información sobre el Pub Terra visite:


Esperemos que disfrutéis contemplando estas fotografías y escuchando música en directo, siempre acompañados de gente agradable en un buen ambiente.



Aprovechamos desde la dirección de este blog para felicitarles el nuevo año. Que este sea un gran año lleno de exploraciones y grandes descubrimientos.

SALUT !!!