PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

jueves, 27 de junio de 2013

AVENC DE SERRA CREU -15 (Artana)



En el mes de febrer vam visitar de nou aquesta cavitat pera finalitzar la seva exploració i topografia. Ara presentem els resultats.

Formacions en el sector SO
SITUACIÓ I ACCESOS
La Serra Creu es situa dins del conjunt de la Serra Espadà, al nord-oest de la població d’Artana. En esta serra se coneixen un bon grapat de coves i avencs. La cavitat nº 15 es una de les mes importants junt a la Quebrantà de Molés, la cova de l’aigua, l’avenc de la caseta o cova del Muts (SC-16) i l’avenc del Racó de la Tirana.
La cavitat SC-15 (o avenc de la Serra Creu -15) es troba en la aiguavesant sud de la muntanya i en la zona mes al est de la serra.

Pou de entrada
Per accedir a la seua boca lo mes indicat es deixar els vehicles en uns horts de tarongers i oliveres, just baix mateix de la serra. La boca esta a mitja caiguda, però al estar rodejada per molta vegetació i entre blocs de pedra, la seua localització es prou difícil. Aconsellem utilitzar un GPS pera la seua localització. Podeu veure les coordenades en el catàleg SICE-CS.

Boca de entrada
DESCRIPCIÓ
La boca mira al sud-oest i s’obri horitzontalment, però de sobte apareix el pou de entrada, de 20 m. i amb diversos fraccionaments (2 spits en la boca i 2 spits de fraccionaments). Una vegada en la base del pou estem en una ampla fractura de orientació NE-SO. En direcció SO per mig d’una finestra accedirem a una sala amb grans blocs i un rampa ascendent i amb formacions i rels.

Sector SO


Si en la base del P-20 continuem en direcció NE baixarem una rampa amb molta pedra solta. Baix la rampa podem baixar un resàlt de 4,5 m. que s’obri a la nostra esquerra, podem trepar un resàlt de 4 m. entre blocs o be podem continuar recte per baix d’un caos de blocs.
·  Si pugem el resàlt de 4 m. arribarem a una zona de la fractura molt ampla i que continua pujant, fins que una vertical ascendent ens atura el pas.
·  Si decidim continuar recte per baix del caos de blocs accedirem al pis superior de la fractura. Esta es còmoda i ampla, i finalitza a la cota de -38,4 m. en un pouet de 3 m. que fa cul de sac.
·  Si baixem el resàlt de 4,5 m. accedirem als pisos inferiors de la fractura.


Galeria del pis superior


Per accedir a la zona NE dels pisos inferiors deurem passar una gatera que es troba en alt i en direcció NE des de la base del R-4,5. Esta zona es prou ampla i esta ocupada per gran quantitat de blocs de diverses dimensions. Al final d’aquesta zona podem baixar dos resàlts de 5 i 4 metres, que ens deixaran en la zona mes fonda de l’avenc a la cota de -52,1 m.

Últim tram del pou de entrada

A la zona SO dels pisos inferiors accedirem girant en contra-direcció (direcció SO) al trobar la gatera de accés al sector descrit anteriorment. Continuarem per zones estretes i fins un resàlt de 5,5 m. Aquest últim ens deixa en la ultima planta de la cavitat on trobem un laminador on finalitza la cavitat a la cota de -51,1 m.
Estretor que dona pas al R-4,5 de accés als pisos inferiors


HISTORIA
Cavitat localitzada a l’any 1982 per J. Ll. Viciano, Ferrán Espadas i Andrés Sánchez (A.R.S. del C.E.C), posteriorment, a principis de la dècada de 1990 fou explorada per Santi Cantavella.
El 14 de març de 2011 Jesús Almela, Andrés Sánchez i Josep Lluis Viciano visiten la cavitat i realitzen la topografia del pisos superiors de la cavitat. El 9 de febrer de 2013 Luis Almela, Andrés Sánchez i Joaquin Almela finalitzen la topografia dels pisos inferiors i del sector SO de pis superior.

Zona alta de la fractura principal


ESPELEOMETRIA
Recorregut:........................... 190 m.
Recorregut en planta:............ 127 m.
Fondària:.............................. -52,1 m.

TOPOGRAFIA
 

Anemolits en el sector SO

Text i fotos: Luis Almela (Espeleo Club Castelló)