PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

domingo, 19 de febrero de 2017

AVENCS DE BELLVER; el seu estat una dècada després de la massacre.

Tot comença al principi de la dècada del 2000 amb un fet prou lamentable que va donar molt que parlar. Fou una agressió al medi ambient promoguda i permesa pels governants del moment. Estos fets van afectar de gran manera a la zona dels avencs de Bellver, deixant la zona totalment destrossada a nivell ambiental. I per suposat afectant irremeiablement al medi subterrani. En aquells anys moltes van ser les protestes que van realitzar els grups ecologistes. Però encara així no van fer canviar l’opinió dels “polítics de turno” i l’execució dels seus plans va seguir endavant.

Avenc estret tapat i al mig d’un carrer de la urbanització.

Primerament, al juliol de 2000 es va produir un fort d’incendi forestal a la zona. Les conseqüències d’aquest foren devastadores. Hi van haver una sèrie de circumstancies en quant a l’actuació del bombers que no van ser aclarides, i van ser molt qüestionades per part de l’opinió publica. En dades posteriors a l'incendi es van començar a construir els carrers de una futura urbanització. Al any 2001 ja hi havien alguns carrers construïts.

Boca del Avenc de Bellver i el seu entorn abans de les agressions.

Poc a poc, anys després van desaparèixer algunes de les cavitats de la zona. Les que no van ser destruïdes, van ser contaminades. La cavitat principal de la zona fou protegida al mateix temps que, en els seus voltants es construïen torres d’apartaments. Es resultat va ser devastador. Les cavitats que no van desaparèixer van ser molt afectades com podem imaginar. Els companys del club van assenyalar un total de 9 cavitats afectades per “l’urbanisme salvatge”, tal com alguns d’ells van definir.

Ortofoto de la zona amb les cavitats marcades.

Pues be, mes de 10 anys després encara no oblidem aquesta agressió al nostre medi natural, ni tampoc devem oblidar-ho mai. Diuen que la memòria ens deu de servir per a corregir errades del passat. Així el passat novembre de 2016 vam visitar una altra vegada la zona per inventariar el estat de les cavitats anys després de les agressions. El accés a la zona es fa pels carrers de la urbanització i mentre accedim a les diferents cavitat ens adonem que hi ha una gran quantitat de parcel·les que no van ser edificades mai. Este fet encara ens fa enfurir-mos mes.

Ortofoto amb la situació actual de les cavitats de la zona.

Després de la visita als avencs de Bellver per tal de comprovar el seu estat actual, enumerem les cavitats indicant el seu estat:

Avenc de Bellver; Te 3 boques molt juntes entre elles, i esta protegit tot el seu perímetre per una tanca. La cavitat encara existeix, però s’han ocasionat danys a la colònia de quiròpters que allí habitava. També ens comenten que les filtracions d'algunes piscines o d'algunes conduccions de sanejament han pogut arribar a la cavitat afectant-la. Seria interesant realitzar una visita al seu interior per comprovar aquestes afirmacions.
Avenc de Bellver-2; Ha sigut destruïda completament per les obres d’urbanització de la zona, o per lo menys la seua zona superior. Hi ha un forat tapat en pedres al costat de l’acera d’un carrer que podria ser un vestigi d’aquest avenc.

Restes d’una cavitat que podria correspondre al Avenc de Bellver-2.

Avenc de Bellver-3;Ha sigut destruïda per les obres d’urbanització de la zona. No trobem cap resta de la cavitat.
Avenc de Bellver-4; Encara es conserva la cavitat, encara que pel seu entorn hi han restes de les obres d’urbanització que s’han fet a la zona. Dintre de la cavitat també hi han deixalles i restes d’obra. Ara està a escassos metres d'una rotonda.
Avenc de Bellver-5; Ha sigut totalment destruïda per les obres d’urbanització de la zona. El avenc es situava al mig de lo que avui es un carrer.
Avenc de Bellver-6; Te dues boques que possiblement es conserven encara. Però es troben dins d’una zona privada, junt a una piscina, en una zona de jardí que es conserva tal com estava abans de les obres. Pues esta zona no ha sigut enjardinada i allí es troben les especies florístiques que hi havia a la zona abans de les obres.

Mapa amb la situació actual de les cavitats de la zona.

Avenc de Bellver-7; Aquesta cavitat fou oberta per les obres d'urbanització de la zona. Es conserva però el seu interior esta ple de deixalles i restes de materials d’obra que pareix que l’han obstruït. Es va obrir com a conseqüència de les obres, però també es va contaminar per estes; quina paradoxa!!
Avenc Estret; La cavitat va ser respectada quedant en una mitjana d’un carrer. Però malauradament la seua boca original actualment queda un parell de metres per baix del nivell del sol. Va ser tapada per una reixa ben formigonada, sense donar possibilitat a visitar-la. Es podria haver previst la possible entrada mitjançant una porta tancada amb clau. No es coneix l'estat interior de la cavitat.
Cova de la Renegà; Aquesta cavitat ha estat destruïda. Pues la seua boca es trobava on actualment hi ha un carrer. S’ha comprovat que es localitza en les coordenades UTM - Datum ETRS89 31T X:253607 Y: 4438849, corresponent a la fitxa del catàleg SICE-CS anomenada “Mina/Sima”.

Boca menuda de la cova de la Renegà II, amb deixalles al seu interior.

Cova de la Renegà II; Aquesta es conserva de moment, així com el seu entorn immediat, però discorren dos carrer molt prop d’ella. Es tracta d’un abric que te deixalles en el seu interior. S’ha comprovat que es localitza en les coordenades UTM - Datum ETRS89 31T X:253525 Y:4438851, corresponent a la fitxa del catàleg SICE-CS anomenada “Abrigo”.

Avenc de la Carretera antiga Benicàssim – Orpesa; Aquesta cavitat ha estat destruïda. Actualment queda baix d’un dels carrers d’accés a la urbanització.

Per la zona hi havien algunes altres cavitats, però que quedaven fora de la zona afectada per la urbanització. Aquestes continuen estant tal com sempre:
Cova de les Costes d'Orpesa; Va ser afectada per l’incendi de l’any 2000. Però per lo demes continua com sempre. Es tracta d’un abric.


Cova de les Costes d’Orpesa.

Coves de la Torre Colomera; Estan tal com sempre, situades baix d’un penya segat i apartades de les zones potencialment urbanitzables.
Coves litorals de la Renegà; Estan apartades de la zona afectada. Estes han sigut catalogades en els últims mesos i es presentaran en el pròxim article d’aquest blog.

Resumint, en total son 11 les cavitats afectades per les agressions.