PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

lunes, 4 de abril de 2022

PERÍODE DE PRECIPITACIONS DEL 21 AL 23 DE MARÇ I RESPOSTA DEL KARST.

Després d'uns llargs mesos amb una acusada sequera, a finals de març es registren fortes precipitacions entre els dies 21 i 23, sent  aquestes més acusades a la Serra d'Espadà. En el cas d'Eslida, es registren en 24 hores més de 400 litres. La zona d'Alcudía de Veo, Aín i Eslida són les més afectades, havent-hi nombrosos desperfectes, camins tallats, despreniments, etc. 

Barranc de la Calzada.

En una visita el dia 27 a la zona, els barrancs i surgencies baixen molt carregades, també comprovem que dos cavitats d'Eslida estan parcialment inundades: La Cova dels Ametlers fins la cota -14 metres, es a dir la part inferior de la sala d'entrada es forma un llac, i també en la Sima de la Penya, en la cota -16 metres, just a la sala inferior que es forma a la base del pou-rampa. Aquests nivells d'inundació es deuen a pèrdues del barranc de l'Oret. També visitem surgències en aquesta zona. En la Font de Santa Cristina (Artana), la Ramba baixa molt fora, estant el pas que la creua tallat. Expulsa un caudal important, de varis metres cúbics per segon.

La Rambla al seu pas per la font i ermita de Santa Cristina.

Un poc més amunt, ja a terme d'Eslida trobem una petita cavitat catalogada com Ullal, que mai havíem vist activar-se, però ara si que ha entrat en funcionament, encara que ja amb un caudal baix. 5 dies després esta sec. 

Ullal al costat de la carretera que va d'Artana a Eslida.

En Aín visitem les surgències de la font de la Caritat i la Cova de les Mans. La cova de les Mans no ha arribat a eixir aigua per la seua entrada inferior, però en la seua zona intermitja trobem una bona corrent d'aigua. També en la Caritat, així com el barranc del mateix nom, que encara baixe fort. El barranc del Picaio també porte aigua, pel que suposem que la part inferior de la Cova de la Tía Ondera quedarà inundada.


Interior de la Cova de les Mans.

Font de la Caritat en càrrega.

Barranc de la Caritat, aigues avall de la surgència.


Ja en la vesant d'Alcudía de Veo, visitem l'entrada de la Cova del Toro, que es una de les més espectaculars. Tots els barrancs dels voltans porten aigua, i el volum d'aigua està sobre 1,5 metres cúbics per segon.

Cueva del Toro.

Passant a la vertent sud de l'Espadà, a terme d'Algimia d'Almonacid visitem el manantial de la Calzada, on els barrancs de las Hoyas y de la Calzada baixen amb aigua i localitzem quatre sobreeixidors o trop-plein propers al manantial principal, entre ells la Cueva del Camino de Alcudia-2.

Boca de la Cueva del Camino de Alcudia-2 en activitat.


Aigues avall, al costat del poble, la fuente Donace baixa també molt creixcuda, en canvi pel barranc del Cañar apenes porta aigua. 

Fuente Donace.

Ja en la zona més proipera a la costa, les Coves de Sant Josep baixen amb aigua, igual que el riu Belcaire. També s'ha activat la surgencia temporal de la Font de la Murta, a terme de Nules.

Font de la Murta.

En aquesta ocasió no hem visitat la Sima Posos, en Azuébar, pero estem segurs que haurà estat inundada uns quants dies i el seu caudal ara es trobará en un descens progressiu, a l'igual que els diversos afluents del riu principal. En aquesta cavitat, així com en moltes altres del "Domini Triàsic" de l'Espadà, els barrancs que arreplegen aigua de les muntanyes més altes i circulen en superficie per les arenisques, quan arriben a les dolomies, s'infiltre gran cantitat d'aigua, inundant cavitats i activant surgències kàrstiques, multiplicant el seu cabdal per més de 100.