PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

martes, 30 de mayo de 2023

Troballa d'una Baioneta Màuser a la cova del Fonillet (Eslida).

 

Baioneta Màuser localitzada a la cova del Fonillet.

 

La cova del Fonillet es una petita cavitat bastant coneguda pels veïns d'Eslida. Morfològicament, la cavitat consta d'una ampla sala de 27 x 25 m. que queda il·luminada per la llum que entra des de l'exterior. La sala està formada a favor d'un diàclasi. En el seu sostre existeix un conducte penjat generat en condicions freàtiques i actualment fossilitzat i que continua tant cap a l'est, on existeix una galeria explorada, com cap a l'oest, que encara que queda tancada continuava per lo que actualment es la cova de les perles.

 

Cova del Fonillet amb bonics espeleotemes.

 

Vista parcial de la sala amb la boca d’entrada al fons.

 

Aquest conducte, en l'extrem est dona continuïtat a la cavitat per mig d'una finestra penjada uns 6 m. sobre el piso de la sala. L'accés a aquesta finestra es va escalar per primera vegada en dates posteriors a la troballa de la Baioneta Màuser. Darrere de la finestra hi ha una curta galeria de 25 m. de recorregut, on trobem al seu final multitud de pinacles coral·loides subaquàtics. Podeu obtenir més informació de la cavitat en el següent enllaç: http://cavitats-subterranies.blogspot.com/2021/02/nueva-topografia-de-la-cova-del.html?m=0

 

Escalant per accedir a la galeria penjada (Foto: Amparo Martí).

 

Zona on trobem multitud de pinacles coral·loides subaquàtics.

 

Pel que fa al seu us, aquesta cova ha segut refugi de persones durant la història. Tal com ens diu Josep Lluís Viciano Agramunt a la revista BERIG n° 8.

" La cova del Fonillet és una sala gran que va servir d’amagatall a gent del poble. Hi ha indicis abundants d’aqueix amagament, com testos de terrissa, pisa, etc. i alguna cosa més, com una sandalieta de xiquet. De treballs de condicionament hi ha la paret grossa que tanca parcialment la boca i els graons fets en la terra de la vessant. "

Sandalieta de xiquet localitzada a la cavitat.

La sala amaga grans espeleotemes (Foto: Cristina Gallén).

 

La troballa de la Baioneta fou totalment fortuïta. En una visita a la cavitat realitzada el 6 de setembre de 2020 junt a una companya, vaig localitzar l'arma amagada baix d'unes roques. De seguida vaig veure que no era algo natural, sinó més bé antròpic i de seguida vaig treure allò que fora. Al observa-ho vaig comprendre que es tractava d'un arma, una espècie de matxet o de una Baioneta.



Detalls de la baioneta trobada a la cova del Fonillet.

S’aprecia que la puntera metàl·lica de la baina ha quedat soldada a la fulla.

 

Posteriorment, i amb l'ajuda de l'amic Héctor Cardona, vam comprovar que es tractava d'una Baioneta Màuser model M1913. Aquesta Baioneta fa 52,5 cm. de longitud. Estes baionetes es van gastar a la 1era guerra mundial i posteriorment es possible que passaren a Espanya i es gastaren a la guerra civil espanyola. Com tenim notícies de que a la cova es van amagar veïns del poble a la guerra civil, seria possible que aquesta arma estigues amagada a la cova des d'aquells temps.

 

Exemplars de Baioneta Màuser model M1913 en bon estat de conservació.

 

Després de comprovar el model del que es tractava, i perquè aquesta troballa no caigués en el oblit, la Baioneta va ser entregada a l'ajuntament d'Eslida perquè pugues ser exposada si en un futur es crea un museu a la població o be a la seu del Parc Natural de la Serra Espadà que es troba a la mateixa població. Creiem que aquest objecte es patrimoni de la població, i com a tal lo mes adequat es que quede custodiada per l’ajuntament.

 

Detall de la sala amb una espeleòloga eixint de la galeria penjada.