PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

martes, 8 de octubre de 2024

COVA DE LA ROMPISSÀ (Xodos)

La cova de la Rompissà s'ubica al sud del terme municipal de Xodos, en la mateixa ratlla amb el de Llucena, no lluny del mas d'Àrminya. Aquesta cavitat ja va ser visitada i reconeguda per Pepe Viciano en agost de 1972 i ara l'objectiu de la nostra visita ha estat la re-localització i topografía, aporatant algunes observacions, per tal de completar la seua fitxa al catàleg SICE-CS.

Galeria descendent.

Situada just per davall del mes d'Otrelles, a 320 metres al sud d'aquest mas i en la vora superior d'un cingle. Podem accedir a la cavitat des del mes d'Arminyà, baixant al barranc dels Bassis i remuntant-ho pel seu llit durant 550 metres. En aquest punt ascendir pel seu marge esquerre, cap al nord a la recerca d'un pujador o canal que apareix en el tallat. Ascendint per aquest trobarem la seua boca a la dreta. La boca no és visible fins que arribes damunt, malgrat presentar àmplies dimensions.

Boca vista des del seu interior, amb grans masses de concreció.

Boca de 5,5 metres d'amplària per 5,6 d'altura. En la mateixa boca destaquen unes grans masses d'estalagmites, que afloren a la llum. D'elles descendim per una galeria ampla durant 23 metres fins a finalitzar. L'amplària mitjana és de 7 metres, mentre que l'altura oscil·la entre 2,5 i 6 metres. La galeria finalitza en la cota -11,7 metres, en un punt obstruït per grans blocs on s'intueix una possible continuació, que queda en un racó de la dreta de la galería principal. Es tracta d'una cavitat estructural, possiblement un engolidor fòssil, encara que no es veuen clarament les formes de dissolució. Destaquen les formacions de la zona d'entrada, que assenyalen l'obertura de la boca actual per erosió del paisatge i retrocés del cingle, mostra d'un paleokarst ben desenvolupat.

El recorregut real es de 23 metres i desnivell de -11,7 metres, estant en aquesta fondaria màxima un possible punt per on es podria desobstruir i continuar la cavitat.

Tram final de la galeria.

Al seu interior trobem diferents parets i un mur de pedra per retindre el sol, de la zona més propera a la boca. No pareix que siga de cosa ramadera, ja que l'accés a la cavitat, tant des de baix del cingle, com des de dalt no és molt còmode.

Xicotet mur baix de les colades.

Escaló amb pedres en la zona d'entrada.