PUBLICACIONES

REVISTAS BERIG

ARTICULOS PUBLICADOS EN LA REVISTA GOTA A GOTA

domingo, 20 de octubre de 2024

UN VERTADER DESPROPÒSIT PER A LA PROTECCIÓ DE LA FAUNA CAVERNÍCOLA VALENCIANA.

Dins les Jornades Culturals de la Plana de l'Arc, que aquest any tenen lloc a Cabanes, el dia 19 d'octubre es va presentar una comunicació que porta per títol "Un vertader despropòsit per a la protecció de la fauna cavernícola valenciana". 



En aquesta comunicació d'una banda s'ha mostrat el valor patrimonial de Cabanes menys visible, format pels invertebrats cavernícoles extraórdinaris, que colonitzen aquestes cavitats de Castelló situades en les serralades més properes al mar. Destaquem cavitats excepcionals com l'Avenc d'en Serengue i l'Ullal de Miravet, on hi han nombrosos endemismes, sobreeixint el coleópter Ildobates neboti, que solament és coneix en 5 localitats, 3 de les quals estan en terme municipal de Cananes. També Typhlatya miravetensis, exclusiva de l'Ullal de Miravet i amb els familiars més propers situats en el mar Caribe, que ens mostra la seva existencia abans de separarse els continents.




Doncs, aquest valuòs patrimoni de Cabanes que estava protegit pel decret 23/2004, catalogant aquestes dos espècies i altres dos dins la fauna amenaçada de la Comunitat Valenciana, recentment, mitjansant l'Ordre 2/2022 han estat excloses d'aquest llistat, sense cap raó científica o motiu justificable.


D'altra banda en la comunicació s'ha denunciat aquest fet, que resulta un vertader despropòsit. Si volem vetllar per l'entorn natural i els seus ecosistemes, aquesta fauna escasa, única i exclusiva d'una xicoteta àrea, ha d'estar protegida. Com a societat hem de vigilar per la conservació i influènciar als governants per a que no ocòrregen fets com aquests.

La proposta és que es torne a incloure Ildobates neboti i Typhlatya miravetensis dins el catàleg de la fauna amenaçada de la Comunitat Valenciana. O altra opció viable seria que tinga la figura de "especie vigilada", degut a les seves característiques especials. Aquest despropòsit suposa un pas enrrere per a la conservació de la fauna subterrània i com a coneixedors del medi subterràni, estem oberts a col·laborar en millorar la situació, davant l'estat actual de desprotecció.

Aquesta comunicació ha estat exposada per Jesús Almela i suposa un resúm d'un article  que apareixerà a les actes de les Jornades i que va ser preparat per un equip multidisciplinar format per espeleòlegs, biòlegs i naturalistes. Aquests son: Albert Sendra, Hèctor Cardona, Floren Fadrique, Francesc Mezquita, Juan Rueda, Patricia Soldado, Luis Almela, Jesús Almela, Ferrán Palero, Abel Campos, Loles Beltrán i Santiago Teruel.