Introducció.
A continuació describim una nova galeria o subsector descobert i explorat entre els mesos d'abril i juliol en la Sima Posos. Aquesta es troba en la part final de la galeria Fòssil. Amb els seus 148 metres de recorregut, situa el desenvolupament de la cavitat en 6.323 metres. Primerament descriurem les diferents visites realitzades i després una descripció d'aquesta galeria. El nom de "la taula", el pren per unes fines terrases de concreció que hi havia en la part superior de la gatera d'entrada, que s'asemblava a una taula. Malauradament, aquestes terrases van ser retirades per poder eixamplar el conducte i accedir a la zona nova, pero van fer que batejarem a la nova zona com galeria de la Taula.
Historia de les exploracions.
La gatera que dona pas a aquest nou sector es va començar a ampliar el 6 de desembre de 2022, el mateix dia que es va descobrir i topografiar la galeria de la Resaca. En aquesta jornada es va revisar la zona final de la galeria Fòssil. Quan vam veure aquesta gatera ens imaginavem que podia donar bon resultat. Un dels fets que ens cridà l'atenció va ser un poc de matèria orgànica pegada a l'entrada de la gatera que formava com un petit nivell, que ens semblava que marcava un nivell d'inundació, relacionat amb la gatera i la seua continuació. A més, a mida que vam anar desobstruint, notavem una suau corrent d'aire absorvent. Posteriorment es torna a desobstruir la gatera el 10 d'abril, on després d'eixamplar el conducte és deixa un tub de 4 metres que arriba a un orifici d'uns 10 centímetres de diàmetre i baix es veu volum. Aquest pis del tub resulta ser un nivell de reompliment de còdols d'arenisca concrecionats per dalt.
En la visita del 13 de maig de 2023 s'aconsegueix eixamplar l'orifici que quedava al final del conducte i baixar un resalt de 3 metres per al que es necesari utilitzar una corda amb nusos o electró. A uns 10 metres de la base del resalt hi ha un altre pas que s'amplia durant una hora. Darrere d'aquest ja s'explora pràcticament tot el nou sector, llevat de les escalades que no es poden realitzar per falta de material d'escalada. Es fa topo de 89 metres. El més interessant és un tram de riuet permanent, d'aigues que presenten una temperatura 18,7°C i que en el estat de sequera actual indiquen que es tracten d'aigües profundes i de caràcter permanent. Per tant podriem dir que hem descobert el quart aport permanent d'aigües en la cavitat. El cabdal d'aquest es d'uns 3 litres/minut i el tram de riu d'uns 3 metres de recorregut, però el fet de ser un aport permanent i amb anomalia geotèrmica, el considerem interessant. Aquest aport apareix entre el sediment i als pocs metres es perd. Per les dimensions de les galeries ens sembla que aquesta nova galeria es la continuacio principal de les galeries fosils.
El 20 de maig de 2023 es torna per revisar i forçar diverses puntes, aixi com per a fer algunes escalades. Primerament Jesús i Luis forcen un conducte que funciona com a afluent en èpoques de pluges. Però aquesta galeria acaba per un col·lapse de blocs i fang, sent per aquesta zona on s'intueix el corrent d'aire. També, en una altra zona del sector, es força una gatera amb fang que tanca als pocs metres.
Per altra banda, efectuem una escala que dona pas a dos balcons consecutius, un damunt de l'altre. Estos balcons no tenen continuïtat però es presenten molt decorats per variats espeleotemes. I per últim, ja amb la participació de Sílvia i Joel del CMEX, s'escala una alta diaclasa amb algunes repises intermedies. Per un parell de metres no podem arribar dalt, ja que la corda que duem es solament de 20 m. Aquesta escalada es l'única punta pendent en el sector de La Taula.
El 15 de juliol de 2023 s'acaba la escalada i es topografia. La escalada acaba dalt en una xicoteta saleta entre grans blocs. Així es dona per tancat aquest a nova galeria. Aquest mateix dia també s'efectuen dues escalades més en altres punts de la cavitat, fora del sector de la Taula. Podeu veure la crònica en aquest enllaç.
Descripció de la galería de la Taula.
Accedim a aquesta zona per la galeria Fossil, en la seua part final, on trobem una salteta que precedeix al cul de sac, situada en la cota -66,7 metres. De l'extrem oest d'aquesta saleta i en la part superior hi ha la gatera que va teinir que ser ampliada. Als 4 metres trobem el pas vertical de 3 metres, més estret a la part superior i baix s'eixampla, arribant a una galeria de 5 metres per 1 metre d'amplada. Després d'un tram de 5 metres d'estretiment amb caràcter descendent arribem a una curta gatera amb forta inclinació que ens deixa en un espai més ampli d'on trobem diferents bifurcacions i nivells.
Si avançem al mateix nivell, cap a la dreta hi ha una curt tram de 8 metres que acaba reblit de fang. Cap a l'esquerra, als pocs metres deixem al lateral un desfondat, que baixa un resalt de 3 metres i segueix una inclinada rampa que acaba en un nivell d'aigua i fang, assolint la cota -75 metres.
Tornant dalt del resalt, seguim avançant per un tram descendent que arriba a un meandre ampli, amb blocs caiguts i fang. En aquesta zona, per la base hi ha un cauce de riuet temporal, amb el llit de cantos d'arenisca. D'un racó d'aquest cauce i entre una duna de fang hi ha un aport permanent, que als 3 metres es perd per la part inferioir de la galeria, arribant al mateix nivell i a 1 metre en planta que el desctit abans a -75 metres.
Del tram de meandre, també apareix una trepada que finalitza en una saleta. Seguint aigua amunt el aport temporal, per unes estretors entre blocs finalitza l'exploració amb dos curts ramals, on avançem per dalt d'on és suposa que circula aquest aport.
|
Topografia del sector explorat. |
Tornant a l'inici de la galeria, on aquesta s'amplia, hi ha un resalt ascendent de 4 metres que ens porta a un nivell superior, que cap a l'est forma una estança molt decorada amb espeleotemes i al sostre còdols d'arenisca, que coincideixen per cota amb el nivell de còdols de la gatera inicial (veure fotografies).
Just d'alt d'aquesta saleta hi ha una escalada de tres metres, que porta a un balcó i una curta fractura ascendent molt concrecionada, que finalitza en la cota - 58,1 metres.
Tornant a l'inici d'aquest pis superior, cap a l'oest s'avancen 6 metres per una galería de vora 2 metres d'amplada, arribant a un desfondat que dona al nivell inferior. Aci trobem la galeria que finalitza obstruïda amb blocs i on es va executar una escalada de 14 metres. En la part superior, per una finestra s'arriba a un espai entre blocs de 3 x 2 metres on no es veu posibilitat de continuació. Aquesta zona representa el punt més alt de la galeria de la Taula, en la cota - 49,5 metres. La corda per ascendir aquesta zona més alta es va desinstalar, al no tindre continuació.
Aquesta galería presenta nombosos ramals curts i diferents nivells, que presenten un desnivell total de 26 metres, situant-se en planta dins d'un espai de 40 x 15 metres. A més, en aquesta galería trobem el punt ubicat més al nord de tota la cavitat, ja molt aprop del contacte de la dolomía amb l'arenisca. Molt possiblement el curs permanent descobert tinga alguna mena de relació amb el sifo de la "saleta del sifó", del que és troba a tan sols 35 metres de distàcia líneal i practicament a la mateixa cota.
Les fotografies que acompanyen aquestes línies, son totes de diferents racons i punts de vista de la saleta concrecionada del nivell superor, on en el sostre hi ha el nivell de sedimentació format per cantos d'arenisca i nombosos espeleotemes.