martes, 4 de febrero de 2014

FORAT DE LA ROCA TRAVESSERA (CULLA, SERRA D´ESPARREGUERA)

El passat dia 6 de gener pel matí vam anar a la serra d´Esparreguera, situada a terme de Culla, pero més propera a la pedania de Els Rosildos. Aquesta menuda pero accidentada serra ja havia segut en anteriors vegades lloc de recerca de cavitats, on principalment localitzarem abrics i coves de poc de desenvolupament. En una d´aquestes recerques, en novembre de 2009, situarem un forat penjat en un cingle al qual no vam poder accedir per situarse a 15 metres de la base.
La roca de la Travessera, en la capçalera del barranc.
 Nosaltres creiem que aquesta cavitat es corresponia amb la cova de la Roca de la Palmera, on guiant-nos per el llibre CULLA: ELS NOMS D´UN PAISATGE, Un repas a la toponimia i a la historia, cita aquesta cavitat i diu: "A les faldes d´Esparreguera, segons la meua informadora del mas de Blaio en esta cova es van estalviar alguns d´anar de soldats a la guerra". I del morral de la Palmera diu que esta a les faldes d´Esparreguera, entre el mas de Paulo i el de la cova de la Palla. D´altra banda hem vist que en el visor terrasit, indica aquesta cavitat en el baranc Pardo, bastant més al nord de la cova que nosaltres vam visitar.

Plano de la zona amb toponimia segons Terrasit.
També hem vist que el citat llibre nomena la Travessera com els bancals de dalt del mas de la cova de la Palla i el barranc de la Travessera el barranc que ve de dalt. La cavitat que vam visitar s´ubica en un cingle situat en la capçalera d´aquest barranc.
Boca de la cavitat a mig del cingle.
En un altra informació sobre amagaments de la guerra en cavitats, de Josep Lluís Viciano diu: "en la roca de la Travessera, hi havia dos o tres joves no presentats a les lleves, en una coveta de localització difícil i d'accés delicat". Després de parlar amb ell hem aclarit que la cova que vam visitar es aquesta ultima a la que Viciano fa referència.També ens comenta que la van visitar membres del E.C.C. fa anys.

Últim tram de la rampa
La cavitat esta penjada a 15 metres sobre la paret, amb una inclinada rampa de 4 metres abans d'alcançar l'entrada. La boca es de 1,9 d'altura per 1,4 d'amplada.L'interior es molt menut, amb 2,5  metres de recorregut. En aquesta galeria hi ha un graó de dos metres que mitjançant una curta galeria s'arriba a una boca superior, d´1 x 1,1 metres.
Interior de la cavitat.
Encara resta pendent situar la cova de la roca de la Palmera, ubicarla serà una tasca molt gratificant per a nosaltres.

A l'acabar vam visitar el proper avenc del mas de Paulo.
Iniciant el descens a l´avenc.



Últim tram del pou


Colada fosil en la base del pou de 33 metres.