jueves, 29 de octubre de 2020

LA COVA DE LES BRUIXES (CERVERA DEL MAESTRE)

El passat dia 24, ens desplaçarem a la població de Cervera del Maestre amb la finalitat de revisar la Cova de les Bruixes, cavitat oberta en el cingle sud del castell, al costat mateix del nucli urbà. Per a aquesta activitat ens acompanya Dani i Sebastià, aquest segon ja coneixia molt bé la cavitat, ja que quan era menut se la recorrien tota, i és qui ens va guiar per la continuació ascendent, que és difícil de localitzar.


L'objectiu de la visita era comprovar que aquesta continuació ascendent fóra practicable, ja que fa anys van intentar pujar i un bloc que havia caigut tapava parcialment un pas estret. En la nostra visita no van veure que aquest bloc obstruïra la continuació, pel que vam poder accedir a les zones superiors i realitzar la topografia completa de la cavitat.

Descripció de la cavitat:
La boca de la cova s'obri en els cingles de la vessant sud de la muntanya del castell, just baix d'aquest. La seua entrada es troba elevada uns 2 metres sobre la base del cingle, pel que hi ha que realitzar una curta grimpada per accedir. La boca presenta unes dimensions de 2,2 d'amplada per 7 metres d'alçada, i dóna pas a una galeria de 7 metres de bones dimensions, amb amplades d'entre 3,7 a 1,5 metres. Aquesta zona d'entrada es presenta ascendent i en el últims metres trobem uns grans blocs al pis.

Des d'aquesta part final d'entrada i en la paret dreta hi ha una grimpada de 5 metres que ens situa en una curta repissa entre blocs. En aquesta repissa hi ha un pas estret a l'esquerra, que als pocs metres ens situa en una fractura mes 
còmoda
. En aquesta fractura hi ha restes d'uns enderrocs, com si hagues caigut pedra de dalt. Ací hi ha un ressalt amb la part superior més estreta, que ens deixa en el centre d'una estança de 5 x 3,5 x 1,5 metres.



 Aquesta saleta de sostre baix està condicionada pel pla d'estratificació, encara que als seus extrems trobem la fractura. Cap al sud un ramal ascendent finalitza en una obstrucció de pedres i terra, on hi ha marqués de rentada de sediment, on després de pluges l'aigua es filtrarà per la cavitat.


En direcció nord trobem un ramal ascendent que després de 7 metres finalitza en un tap de sediment on destaquen les arrels grosses de garrofera. Ens trobem en la cota +15,5 metres respecte a la boca, i estem a 7 metres per baix del nivell del Castell, on molt a prop hi ha una torre. Veien la direcció de la fractura que forma la cavitat, comprovem que aquesta es desenvolupa paral·lela als murs del castell, i no arriba a situar-se dins el recinte.


Un altre fet observat, han estat els corrents d'aire, trobades en les primeres gateres ascendent fins a la Saleta. Des de la Saleta cap amunt, els dos punts finals ascendents no presenten aquest corrent d'aire.


El recorregut real de la cova es de 35 metres, recorregut en planta de 22 metres i desnivell de +15,5 metres. Aquesta cavitat també es coneix amb el nom de Cova Fonda, possiblement al tractarse de la cavitat amb més recorregut, de totes les situades en aquest cingle del castell. En aquesta zona de la població, trobem a més d'aquesta cova, cavitats com la Cova de les Mamelletes, Les Coves Naturals, la Cova de la Faram o altres petits forats penjats al cingle.