jueves, 4 de diciembre de 2014

SIMA POSOS: REENGANXEM


Després d’uns mesos d’inactivitat tornem a treballar en el “interior”de la Sima Posos, i a més per partida doble. Els passats dies 25 de novembre i 2 de desembre vam entrar dins de la cavitat per fer algunes feines exploratòries que feia temps que teníem pendent.

Cascada en el barranco de los Posos.


25 DE NOVEMBRE
Primerament topografiem una petita cavitat situada al costat de la pista d’accés a la sima Posos. Es tracta d’una oquetat entre blocs que vam desobstruir el passat mes de gener.

Entrem a la cavitat a les 9,30 del matí. En el pou d’entrada veiem que els spits s’han reproduït i també en la zona de la via seca. Açò es deu a una pràctica d’espeleosocors que van realitzar els membres del S.O.S. de la Comunitat Valenciana fa uns mesos, on van reforçar algunes capçaleres i altres punts per poder traure la camilla.

Escalada en la zona Riu avall.
Nosaltres entràrem per la via dels tollets, més directa que l’altra, comprovant que els “tollets” estan totalment secs degut a la gran sequera de l’últim any. El riu porta aigua, pero molt poca, ja que aquest es sempre molt constant. Un cop en la ret inferior ens disposem a escalar una colada en el sector actiu de  riu avall, on s’endevina una fractura penjada i perpendicular a la galeria per on circula el riu.
L’escalada va resultar ser d’uns 7 o 8 metres, finalitzant en un balcó sobre la galeria activa. Pel que fa la fractura perpendicular, aquesta es tancava a escassos metres, quedant tancada aquesta incògnita, cosa que ens va fer dormir millor eixa nit. Després es desmunta l’escalada i mengem un poc per continuar la feina.

Zona on vam realitzar l'escalada.
Ens anem a un altre sector de la cavitat per tal d’eixamplar uns passos extremadament estrets. No aconseguim agradar-los lo suficient, així que tindrem que tornar un altre dia.
Després d’aquestes dos tasques eixim de la cavitat a les 4 de la vesprada, després de 6,30 hores d’activitat.

2 DE DESEMBRE
El passat cap de setmana van caure fortes pluges per tota la província de Castelló, per exemple a la ciutat de Castelló van caure uns 75 l/m3 en tres dies. Aquestes finalitzaren el diumenge per la nit. Avui es dimarts pel matí i el terreny encara esta “enfangat”. Avui no esperem trobar molta més aigua a la cavitat.

Barranco de los Posos amb aigua.
Entrem directes sobre les 9 del matí, per la via dels tollets com de costum. En la mateixa boca observem que les parets que solen estar seques estan mullades i hi ha degoteig. A mida que anem baixant es veu més aigua, pero la sorpresa arriba quan arribem a la galeria del afluent, que set dies abans estava completament seca. Allí flipem!!!!... es veu  un bon cabdal d’aigua corrent amb força, que solament hem vist en la cavitat una altra vegada. Teníem que travessar la zona dels tollets arrossegant-nos, on l’aigua ens mulla completament. Per la galeria fòssil circula un fil d’aigua, no gens habitual.

El riu de Posos en crescuda.
Arribem a la bifurcació i tornem a al·lucinar pel cabdal d’aigua, que corre pel riu principal. Ací on s’ajunten les aigües de l’afluent i el riu principal es de notar un fet ja conegut i advertit en “ESTUDIO MONOGRAFICO DE LA SIMA POSOS (AZUEBAR, SIERRA ESPADAN) REVISTA BERIG-12 (MAYO 2012)”, les aigües del riu del afluent que venen del exterior estan 5 graus mes fredes que les que discorren pel riu principal, una diferencia que es nota acusadament.
Anem a acabar al feina que vam començar la setmana passada. I finalment deixem els passos estrets en qüestió practicables per a tot espeleòleg. Desprès recorrem el riu des de la sala gran fins l’entrada del laminador sifonante. Es espectacular veure el riu amb tant de cabdal, una imatge preciosa. Fem una ullada al laminador sifonante i comprovem que si no esta sifonat totalment ben poc li falta.

L'espuma produïda per la força de l'aigua.
Eixim de la cavitat a les 2 de la vesprada i ens dediquem a prospeccionar la zona de El Puntalico en busca de nous forats, i a buscar els engolidors dels dos barrancs que conflueixen en la Hoya Corraliza, el barranco de Vidal i el barranco de los Posos. En el barranco de Vidal que es on s’obre la sima Posos, ja teníem localitzats diversos punts on s’engoli-se’n les aigües que van a parar a la cavitat. De totes formes els tornem a visitar.

Barranco de los Posos en activitat.

Pel que fa al barranco de los Posos, quedem sorpresos ja que no pensàvem que aquest duguere tanta aigua. Ens sorprèn una bonica cascada d’uns 3 metres i algun altre racó bonic, ja que l’aigua circular per damunt del substrat rogenc d’arenisca típica de la serra Espadà. Tot just on hi ha el contacte entre les arenisques i la calcaria l’aigua desapareix de repent anant a parar a la sima Posos.

Els deixem un vídeo de l’engolidor del barranco de los Posos:


Text i fotos: Jesús Almela i Luis Almela.