lunes, 22 de octubre de 2018

Post-campanya Bernera 2018


Pou de 35 m. explorat per primer cop.

Desprès de la campanya d’agost teníem intenció d’anar tancant incògnites deixades en algunes cavitats secundaries del massís. Per tant, el dissabte 6 de octubre, vam pujar de nou a Bernera per revisar el Pozo la Chelera. Vam participar Joaquín i Luis Almela. Era la primera vegada que Joaquín venia a Bernera, per tant fou el seu bateig al massís.

Topografia de la cavitat al final de 2017.

Com sempre vam tornar a instal·lar els pous de gel, que son els pous d’entrada a l’avenc. Constatarem que el volum de gel era major que l’any passat per aquestes dates. Una vegada baix superem els estrets meandres i els dos pous interiors de la via primitiva. Estos estan mes secs que mai, fet que ens diu que avui es un bon dia per explorar a Chelera.

Riu del bateig, en un tram excavat en gresos.

L’estret meandre del 4 que hi ha baix del P.23 es extremadament estret i de difícil superació, i això que anàvem 2 espeleòlegs molt prims. Per tant en la pròxima entrada tindrem que ampliar considerablement el meandre. Ens va costar deu i ajuda superar-lo. La última estretor del meandre ens deixa en un pou per explorar que resulta ser de 35 m.

Base del pou de 35 m. amb el petit llac.

Veiem fins 4 finestres penjades al pou, 3 seques i una amb una cascada que cau per ella. A la base hi ha una sala de 11,4 x 13 m. amb un llac. L’aigua es perd entre enderrocs de gresos i pareix formar un petit sifó en un extrem de la sala. Per l’altra banda de la sala trobem un conducte estret i amb una mínima corrent d’aigua. Aquest meandre de 15 m. de recorregut i de 0,6 x 1,8 m. (ample x alt) cargola i finalitza en una petita estància inundada. Poc abans del final existeix una fractura que el creua i que presenta una alçada de 7 m.

Inici del riu del bateig.

Desprès optem per pujar fins la finestra de la cascada. Des de l’últim fraccionament del P.35, realitzem un flanqueig i una curta grimpada per assolir el meandre per on ve l’actiu. Explorem el riu del Bateig, que així es diu, corrent amunt. Aquest circula primer per materials carbonatats, prenent diversos girs i presentat al seu inici algunes petites cassoles amb curts salts. Mes avant pren direcció nord sense cap gir i canvia de materials, ara està excavat en gresos i segueix la direcció d’una falla.

Riu del bateig, en un tram excavat en calcarea.

Finalment una estretor que no podem eixamplar perquè no duem eines, ens barra el pas. Hem avançat 155 m. des de la finestra. El meandre presenta una amplària inferior al metre, menys en alguns trams que forma petites sales. L’alçada oscil·la entre 2,5 i 3,0 m. i en alguns llocs arriba als 6 m.

Topografia de la cavitat desprès d’aquesta exploració.

Eixim de la cavitat topografiant tot lo explorat. En total hem efectuat una entrada de 13 hores. Ara el Pozo la Chelera fa 631 m. de desenvolupament i -133 m. de fondària. I el mes important es que deixem algunes incògnites prometedores.

Text i fotos: MEYODIA TEAM