viernes, 1 de marzo de 2013

COVES DEL MAS DE VERNUS (LLUCENA)Mas de Vernús.

ACCÉS:
Les coves del Mas de Vernús es troben a prop del Mas de Vernús. Pera accedir al mas lo mes còmode es pujar en cotxe fins el mas de La Costa de Llucena. Des d’allí agafarem el sender PR-V 79 que es dirigís a Penyagolosa. Però el abandonarem prompte, agafant un sender que surt a la dreta i que passa pel Mas d’Olaria, pel Mas de la Canaleta i finalment arriba al Mas de Vernús.
Des del Mas de Vernús ens dirigirem cap al Barranc de la Font Servera, en direcció Sud. Com a referència veurem un corral i dos carrasques molt grans. Des de les carrasques baixarem un tallat vorejant-lo per la esquerra (existia una sendera que ara esta prou perduda). I just baix de la paret es troben les boques de les 2 coves.

 
Boca de la Cova Nº1.

DESCRIPCIÓ:
Es tracta de dos petites cavitats on es va amagar gent en la passada guerra civil.
Formades a partir d’unes fractures tectòniques.
La cova nº 1 te dos entrades. Entrarem per la boca mes gran, ja que la petita es tan sols una finestra amb marc inclòs. Només entrar a ma esquerra trobem una galeria penjada uns 3 metres, a la que podem accedir per una altra banda.
Si continuem recte trobem una bifurcació, a la dreta accedim a una petita sala amb una finestra (la boca 2). Si en la bifurcació continuem per la gatera de la esquerra, arribem a una sala en el sostre molt alt, però amb un fals sostre que ha format un petit pis superior.
Des de la sala podem continuar per una galeria, que prenent direcció sud, ens du fins el resalt de 3 metres que dona de nou a la boca d’entrada.

Boca de la Cova Nº2.

La cova nº 2 es una petita cavitat de uns 11 metres de recorregut rectilini. Esta s’obri a escassos metres de la cova nº 1, a la esquerra i en el mateix cingle.
En el mateix cingle on s’obrin les dos coves hi ha algun petit abric.

DADES ESPELEOMETRIQUES:

COVA Nº 1
Recorregut: 36,5 m.
Desnivell: + 5m.
COVA Nº 2
Recorregut: 11 m.
Desnivell: + 0,4 m.


TOPOGRAFIA:
Grau 5
21/06/2012 per Luis Almela (ECC) i Cristina Gallén (ESPEMO). 

COORDENADES:
Proyección U.T.M. Datum Europeo 1979
Zona: 30T  X-729639  Y-4453064  Z-898

IMATGES:
Gatera en la cova nº1:
 

Boca de la cova nº1:

En la boca 2 de la cova nº1:

Fals sostre en la sala de la cova nº1:

Situació de les cavitats: