sábado, 23 de noviembre de 2013

AVENC DE PEPET DE CALA SANTS

El passat dissabte dia 9 de novembre ens vam desplaçar fins la Mola de Fanzara, lloc privilegiat pera la practica de l'espeleologia. Aquest avenc es una de les 28 cavitats existents a la Mola de Fanzara.
 
Zona concrecionada a -38 m.

Com que l'actual topografia de la cavitat es mes un croquis que una autentica topografia, vam decidir agafar mides per realitzar una topografia mes correcta. Cal recordar que pera l'època quant va ser fet el croquis, no es tenien el mitjos actuals. A mes a mes el croquis es prou fidedigne.
 
Boca de la cavitat.

Nosaltres vam re-equipar amb multi-montis, però avanç de nosaltres ja havien baixat altres espeleòlegs amb els multi-montis. Hi hauria que replantejar-se la utilització d'aquestos ancoratges tan perniciosos pera les cavitats. Nosaltres ens ho replantegem seriosament. Si cada grup que visita la cavitat te que fer nous forat arribarà un dia en que no en capien mes.
Curiós "grafiti" del ERE en l'any 1969, on indiquen el nom de la cavitat.

Amb les dades topogràfiques tenim que la cavitat te una fondària de -45 m., un desenvolupament de 110 m. i un recorregut en planta de 70 m. La boca de 1,4 x 2,4 m. dona pas a un pou de 18 m. que ens deixa en la primera planta de la cavitat. Es una zona ampla, d'uns 2,5 m. d'ample. Ací vam trobar una petita serp, així com fem espeleològic.
Balcó sobre el pou de 11 m.

Des d'ací continuem per un pouet de 5 m. i alguns resalt que ens deixen en una gatera inclinada. Des de la base del P-18 fins ací, també podem arribar per una altre lloc entre blocs (via dels resalts) evitant el pou de 5 m. La gatera inclinada ens deixa en un balcó molt concrecionat, des d'on iniciem en descens de l'últim pou de 11 m.
Zona de màxima fondària.

A mig baixar el P-11 trobem una ampla galeria penjada i amb unes boniques colades. En la base del pou de 11 m. podem pujar també una gatera amb pedres que ens deixa en una fractura ascendent. En la base del pou de 11 també podem accedir a una fractureta que baixa 2 metres mes fins la cota de màxima fondària. Tota aquesta ultima zona esta molt concrecionada.
 
Balcó sobre el pou de 11 m.