martes, 11 de noviembre de 2014

GALERIA VIA NORD, SISTEMA DE LA PEÑA DEL MEDIODIA. "El dia mes llarg"El passat cap de setmana, dies 1 i 2 de novembre vam visitar el massís de Vernera, al Pirineu, amb l’objectiu de revisar algunes puntes deixades ja fa anys, sobre l’any 2002. Una d’elles era VIA NORD, on ens van dir que hi podien haver zones no explorades que deixaren fa més d’una dècada.

Llacs de entrada pel Pozo alto de la Chorrota.
Després de sortir des de Castelló cap al Pirineu el dissabte de matí, el membres de l'Espeleo Club Castelló Luis i Jesús es disposen a entrar al sistema per la entrada de Pozo alto de la Chorrota. Desprès dels preparatius penetren per la boca a les dos i quart, arribant a l’inici de la via nord després d’un hora aproximadament. Aquesta punta ofereix moltes avantatges, la principal que s’ubica bastant prop de la boca.

Galeries de la zona del Pozo alto de la Chorrota.
Ja entrant per la galeria ja explorada trobem un pouet curt que instal·lem, i ens deixa en el punt 48 de la topo, que ens desconcerta un poc, ja que hi han zones ja explorades pero no topografiades. Ací trobem un petit afluent que arriba al curs actiu de via nord, que ens acompanyarà durant tota la jornada. Es topografia un tros d’aquesta galeria afluent avall i es deixen varies zones pendent de topografiar. Desprès es reconeix la resta de les galeries de Via Nord explorades a l’any 2002.

Zona nova del curs actiu del riu de Via nord.
La estructura d’aquesta galeria, a més de la seva característica principal que es la seva direcció Nord, es un poc complexa i es compon per dos zones diferents.
La primera, situada a nivell inferior i que marca el nivell base de la zona es el curs actiu via nord, per on circula un apreciable cabal d’aigua. Aquesta es irregular ja que solament es por seguir a trams degut a que s’obstrueix per blocs en mols punts del seu recorregut. El curs actiu te una amplada de la galeria més be modesta, amb una amplada mitja de 1,5 metres. Finalment destacar que el curs actiu rep aports de l’oest, de galeries superiors. 

Gran galería descoberta aquest cap de setmana, on s'aprecia l'espill de falla.
La segona galeria va per dalt del curs actiu i es presenta en forma de galeria clàstica on els blocs interrompeixen moltes vegades les successions de sales, tenint que avançar per moments entre grans blocs. Aquesta galeria va uns 15 o 20 metres per damunt del nivell base. En algunes sales es veu de forma sorprenent l’espill de falla, que ens indica que ens trobem en una galeria condicionada per una falla.

Galería d'acces al sistema, a prop de "Les llastres".
Després d’aquest reconeixement ens decidim a explorar algunes de les puntes deixades en la topo on destaquen pous no descendits, que connecten el nivell superior amb el curs actiu. En el primer d’ells baixem un petit ressalt amb una entrada en gatera i arribem al riu, on riu avall es tapona per pedres i riu amunt seguim uns 50 metres fins trobar un altre tapó de blocs.
L’altre punt d’exploració esta més cap al nord, la zona mes al nord explorada al 2002. Allí descendim un pou de 9 metres arribant a un curs actiu, que sembla ser afluent de l’anterior i que seguim riu amunt uns 30 metres finalitzant per obstrucció de blocs. Riu avall també es tapona desprès d’unes petites cascades molt boniques.

Formacions excentriques en una zona de riu descoberta aquest cap de setmana.
Des de la sala on s’obri la capçalera d’aquest darrer pou, hi ha una petita grimpada que ens porta a noves galeries amb les característiques abans esmentades: enderrocs i l’espill de falla. Desprès d’uns metres trobem una bifurcació: amb un pou cap avall i cap amunt una galeria penjada. Explorem el pou i ens torna a dur al curs actiu via nord, que riu avall es tapona i riu amunt podem seguir uns 40 metres de males maneres fins arribar  a un taponament, on darrere dels blocs s’intueix un volum, pero la perillositat dels blocs que tenim damunt nostre desaconsellen moure’ls. Ací finalitza el nostre seguiment del riu cap amunt, no sense abans explorar una gatera amb aigua que es tanca i que deixa a l’explorador ben xop. En aquesta galeria vam veure en algun punt delicades excèntriques, així com més concreció que en altres zones de riu avall. Una curiositat que observarem al punt final de la galeria riu amunt van ser els distints materials que composen les dos parets de la galeria. A l’esquerra tenim roca arenisca marró i a la dreta calcària grisa. 

Boniques excentriques en zones noves.
L’altre punt d’exploració que consistia en una galeria penjada, vam accedir a ella mitjançant un passamà, que ens portà a una ampla galeria d’uns 90 metres amb un acusat desnivell. Aquesta galeria finalitzà de cop, en un punt final on la galeria es torna plana i el sostre baixa. Destacarem la gran magnitud dels blocs que cobreixen la galeria, blocs que es presenten coberts de argila.
Després d’aquest últim tram explorat i topografiat decidirem eixir cap a fora.

Pasamans d'acces a la gran galería descoberta aquest cap de setmana.
Gran galeria descoberta darrere del pasamans.
Finalment eixirem a l’exterior a les 8,15 del matí, després de 18 hores d’activitat dins d’aquest apreciat sistema. Vam topografiar 322 m. nous de galeries, per lo que el sistema continua creixent. Agraïm des d’ací als membres de la SIE, per deixar-nos col·laborar i gaudir de l’exploració en aquesta gran cova, que ja es troba més a prop d’arribar als 30 kilòmetres.
Finalment cal aclarir que també vam fer una troballa interessant biospeleologicament. Un coleòpter, del qual mostrem ací una imatge.

Coleòpter localitzat en Via nord.
Al carrer despres de 18 hores d'activitat i 322 m. nous descoberts.
Queda sistema per a molts anys !!!

Luis i Jesús Almela.