martes, 21 de marzo de 2017

FORAT DELS COLOMS (Lucena del Cid)

El passat dissabte visitarem el Forat dels Coloms, cavitat situada al nord del terme de Lucena del Cid, proper a les fonts del Riu.
Situació de les boques i el abric proper.
El objectiu de la visita era realizar la topografía. La cavitat presenta una boca de bones dimensions, d'on parteixen dos galeries, la de la dreta, que pareix ser la principal i que presenta nombroses ramificacions i la de l'esquerra que comunica amb una boca impenetrable, amb un desnivell entre boques de 10 metres positius.
Boca principal a contrallum.
 
En la galería de la dreta una serie de fractures donen pas a diverses galeries, que es bifurquen en alguns punts, amb continuacions curtes. La tendencia de la galería es ascendent, arribant a 6,5 metres sobre el nivel de l'entrada. Una de les característiques d'aquesta galería son les argiles que recobreixen les galeries de color clars i ocres, que en alguns punts pareix que s'han extret per al seu aprofitament. Ens recordà al l'argila que trobem en la sala interior de la cova del Bolimini (Vilafamés). Algunes formacions decoren la galería.
Tram de la galería final.
El sector de l'esquerra segueix una fractura inclinada, que s'aprecia en la fotografía de dalt i que hem marcat amb una línea discontinua. Aquesta no presenta ramificacions i es seca, ja que per ella circula una corrent d'aire que entre per la boca superior. Per tant contrasta prou amb l'altra galería molt humida i fangosa. Les dos presenten climàtiques ben diferents, una depén de la corrent d'aire i l'altra al ser ascendent i hivern, era relativament calenta, quedant un sac d'aire calent i humit a la seva part superior.
Tram de galería prop de l'exterior.
La cavitat totalitza un recorregut de 104 metres, amb 10 metres de desnivell positiu. En l'actualitat no es pot realitzar la travessa entre les dos boques degut a la perillositat dels blocs propers a la boca secundaria, que ens donaren una sorpresa al intentar fer el recorregut integral.