martes, 6 de agosto de 2024

AVENC -BARRANC DELS FLARES- I ALTRES CAVITATS DE XODOS

 Amb l'objectiu de revisar i re-localitzar unes cavitats de Xodos, fa unes setmanes vam visitar el Avenc -Barranc dels Flares-, ja situat i explorat en els anys 70 o principis dels 80 del segle passat. Entre el 2010 i 2019 s'intenta localitzar la cavitat tres vegades sense exit, fins que al març de 2019 és retroba, per part de Pepe Viciano, Andrés i Juan, pero sense baixar el seu pou. Ara l'objectiu es fer una topografia, ja que no en te. 

Lloc on es troba la boca de l'avenc.

La cavitat s'obri en el marge esquerre del barranc dels Flares, uns 400 metres més avall de la unió del  barranc de les Font que ve de Gargant i barranc Negre o de les Vaques que ve de Montoliu. En un colze molt pronunciat que  del barranc, hi ha que remuntar uns 30 metres, buscant un xicotet cingle amb una coloració rogenca. Uns metres a la dreta trobem la boca de l'avenc, al costat d'una carrasca i que la tapa parcialment un bloc, quedant una obertura d'uns 0,5 x 0,6 metres. En aquesta es veu la fisura on la cavitat connecta amb l'exterior. En el cingle on s'obri la cova també s'aprècien "estries" de falla.

Pou de 6 metres.

saleta

De la boca baixem un resalt de 2 metres i una curta rampa ens porta a un pou ovalat de 6 metres, amb unes dimensions de 2 x 3,5 metres. La base del pou forma una saleta de 6 x 6,5 metres, amb una pendent de pedres, quedant la part més baixa de la saleta a -11,8 metres, màxima fondària de la cavitat. 


Aquest avenc amb un recorregut real de 18 metres i fondària màxima de 11,8 metres, es un bon exemple de cavitat fusiforme, de corrossió remontant o pou sense desenvolupament horitzontal. En la base del pou hi ha dos fusos ascendents, un de 7 metres que finalitza, i l'altre de 9 metres, que per una escletxa comunica amb l'exterior en la base del cingle. Des de la base de la cavitat fins al llit del barranc quedaran encara uns 5 metres de desnivell, pel que en una cavitat penjada sobre nivells actuals, fosilitzada i desconectada de la circulació temporal, on uns pocs dies a l'any circula aigua pel barranc.

No lluny d'aquesta cavitat vam estar prospectant buscant el Forat del Llop i els Avencs Tapats, que vam localitzar amb gran sort. En aquesta última cavitat, que no es visita des de la seua primera exploració a l'abril de 1967, l'haviem buscat 5 vegades en els últims 15 anys amb resultats negatius, i ara tenim la recompensa.


El Forat del Llop es un xicotet conducte de 10 metres de recorregut, situat baix d'un xicotet cingle i a molta altura sobre el barranc. Des d'aquest es visualitza el pic Penyagolosa, el Forat del Porc molt avall i a la dreta el mas de Colegials. Aquestes referències agafades fa 52 anys van ser clau per retrobar-ho ara. 


Boca de la cavitat

Condute.

Les seccions mitjes d'aquesta surgéncia fóssil son d'1,5 metres d'amplada per 0,9 metres d'altura. Pareix que actualment algún animalet freqüenta aquesta cavitat. En les notes de Pepe Viciano sobre aquesta cova, es diu que aquesta fou paredà per el Senyor Antoni de les mas de les Roques Llises en la postguerra, per evitar que la utilitzaren el maquis. Testimoni d'aixó hi resta unes pedres en la base de la boca. També li ordenaren que paredarà el Forat del Porc, d'entrada més gran, pero aquest es va negar.

Entrada als Avencs Tapats, enfront el Corral de Bruna i Serra de Montoliu.


Avencs Tapats. Boca superior

Avencs Tapats. Boca inferior.


Vista del Forat del Porc des dels terrenys de la Carrascosa.