viernes, 23 de septiembre de 2016

ZONES NOVES A LA CUEVA DEL TORO (Alcúdia de Veo)



En l’ultima visita realitzada a la cova del Toro, on vam ajudar a portejar botelles i demes material als espeleo-bussejadors, vam trobar una zona que no coneixíem. Això va ser el passat 28 de maig. http://cavitats-subterranies.blogspot.com.es/2016/06/los-sifones-de-la-cueva-del-toro.html. Vam fer un croquis d’esta zona nova que ara mostrem.
 
Foto d’arxiu.

En la cova hi han unes zones fòssils, exactament unes galeries superiors amb moltes formacions blanques. Apareixen a la topo del any 1978, però encara així no les coneix tot el mon. A elles accedim en la part final del riu, per una pujada a ma dreta. Després de pujar uns metres comencem a veure algunes saletes amb boniques formacions blanques. També trobem algun gour i alguna estretor. Finalment arribem a una saleta mes ampla on s’obri al piso un pou d’uns 10 m. A la seua base es veu córrer el riu. Bueno, pues aquesta zona es coneguda de fa moltíssims anys.
 
Sector de la topo on s’obri la zona nova.

El mencionat dia 28 de maig, junt a Raúl de l’Espeleo club Zaragoza vaig pujar a les galeries superiors per ensenyar-li-les i fer fotos. La meva sorpresa va ser veure una corda fixa que pujava des de la sala on s’obri el pou de 10 m. Aquesta no estava l’últim cop que vaig visitar la cavitat, a l’estiu de 2013. Evidentment aquesta zona s’ha escalat i explorat recentment.
Foto d’arxiu.

La corda es puja a pols i supera un ressalt d’uns 5 m. Dalt ens trobem en un balco sobre la sala on hi ha molta formació i també una finestra penjada per on podem continuar. Darrere de la finestra arribem a una sala amb el piso cobert per pinacles coral·loides i gours de coloració blanca. Un lloc molt bonic. Des d’ací podem encara seguir arrossegant-mos per un estret laminador on en el terra també hi ha pinacles que tenim que xafar. De seguida eixim a una saleta on trobem al front una colada blanca a la paret. D’ací encara podem colar-mos per una finestreta estreta i terrosa que ens dona pas a una petita estància situada a una cota superior, i on no podem continuar per cap lloc.
 
Croquis de la zona nova.

En total seran uns 15 o 20 metres nous, però bonics e interesants. Vaig fer un croquis per que quede constància, però seria interesant saber qui ho va descobrir per fer honor als seus descobridors.