lunes, 18 de abril de 2011

EL CINGLE VERD (RIU MONTLLEO - CULLA)

El passat diumenge 17, cinc membres de l'ESPELEO CLUB CASTELLÓ anaren al cingle verd, a localitzar unes cavitats que teniem dades de referencies orals. Aquesta zona es impressionant, amb l'ample riu Montlleo, que passa per baix i els imponents cingles que s'alçen fins a uns 600 metres sobre el llit del riu. Dalt trobem el mas de Penyacalba.


El cingle Verd.


Riu Montlleo

L'acces a aquesta zona tan trencallosa es realitza desde Benafigos, passant per l'ermitori de la Ortisella. Ací prenem una pista que baixa amb molt de desnivell i ens deixa al mateix llit del riu Montlleo. El riu, que en realitat es una rambla, solament porta aigua després de fortes plutjes.
Una vegada al llit, s'ascendeix pendent amunt durant quasi un hora i trobem la primera cavitat. Si seguim la cingla cap a l'Oest, trobem dos cavitats més. Aquestes cavitats son abrics, amb una fondaria máxima de 17 metres.


El cingle Verd, amb fletxes les tres cavitats visitades.




Cavitat situada mes a la dreta en la foto.


Cavitat situada mes a l'esquerra en el planol.


Boca de la cavitat mes gran, que es la del centre de les tres situades en la foto.

En Benafigos conten coses d'aquestes cavitats i altres properes. En aquesta cingla de difícil acces hi han bancals en cultius, amb armelers i figueres. També ens contaren que antigament planaben tabaco, per a que no els pillara la G.C.


Bancals de cultiu.