jueves, 14 de febrero de 2013

ESPELEOLOGIA PEL TERME DE XODOS



El poble de Xodos penjat a la roca.

El passat dia 21 de febrer de 2012, Andrés i Luis del ECC ens vam desplaçar fins la bonica població de Xodos. La intenció era visitar les cavitats mes boniques i mes grans del terme. Ja fa quasi un any de la visita, però ho publiquem ara per què volíem tindré la topografia d’un dels avencs acabada per incloure-la en l’article.
Avenc del Mas de les Pomeres.

Així de bon mati vam eixir de Castelló i vam fer punta a la població de Xodos. Des d’allí, primer que tot ens vam arrimar a visitar l’avenc del Mas de les Pomeres, situat al costat de la pista que puja cap al Pla de la Creu. L’avenc s’obri al exterior en una boqueta menudeta, que dona pas a un pou de 31 m. que de sobte s’obre en campana.
 
Boca de l’avenc del Mas de les Pomeres.

 
Baixant a l’avenc del Mas de les Pomeres.

El pou en deixa en una sala de 8 x 6 metres coberta de pedres. En l’extrem nord d’aquesta sala hi ha una gatera que dona pas a una zona que no apareix a la topografia del ECC de l’any 1984. Esta zona ja va ser descrita pels companys de club en les memòries de la campanya Penyagolosa 2010, i nosaltres es aquesta ocasió la vam topografíar.
 
Gatera que dona pas a la zona nova.

Per accedir a aquesta zona hi ha que superar un estreta gatera i baixar alguns metres mes, per així arribar a un lloc per on circula una minúscula corrent d’aigua. La zona nova te un recorregut de 13,3 metres i li dona una fondària a l’avenc de -36,7 metres. Adjuntem la topografia d’aquesta zona.
Topografia de la zona nova.

Topografia completa de l’avenc del Mas de les Pomeres.

Desprès de visitar aquest avenc ens vam dirigir al Mas de les Roques Llises, on vam saludar als masovers que per allí estaven fent feines. Vam esmorzar i tot seguit ens vam dirigir cap al Forat fondo de les Roques Llises. Esta cavitat es de difícil localització, ja que es troba al peu d’un tallat i en una zona molt encinglada.
 
Accedint al Forat fondo de les Roques Llises.

 
Boca del Forat fondo de les Roques Llises.

Esta cavitat es pot recórrer tota ella sense necessitat de corda, tan sols necessitem la corda fixa que hi ha en la mateixa boca per poder accedir, ja que esta es troba a uns 3 metres d’alçada. Durant els primers metres de la cavitat avancem per galeries menudes i gateres, però prompte arriben a zones mes amples.
Galeries de entrada.

 
Racó amb formacions al Forat fondo de les Roques Llises.

Continuem avançant fins superar uns resalts que ens deixen en una gran sala coberta de gran blocs i en formacions en algunes parets. Aquesta sala unes dimensions de 36 x 12 x 7 m. d’alçada. Entre els bloc de la sala es pot accedir a algunes estancies. En les galeries d’entrada trobem inscripcions de antics visitants que daten del any 1928.
 
Sala gran.

 
En un lateral de la Sala gran.

I per acabar la jornada encara vam tindré ganes d’anar a visitar el Forat del Falco. De camí a aquesta cavitat vam passar per l’abric de Gargant. Aquest abric esta format per tres llargues balmes que recorren un gran cingle de esquerra a dreta, i situades cadascuna a una alçada de manera escalonada. El cingle també rep el nom de “Roca de les Esclales”.
 
Panoràmica des de la zona on s’obri la boca.

 
Sala gran del Forat fondo de les Roques Llises.

Per lo que fa al forat del Falcó, esta es una cavitat excavada a favor d’una fractura. Te un desenvolupament de poc mes de 100 metres. Però la forma de tub que presenta li dona un bonic aspecte. La mateixa boca s’obri baix d’un tallat, i conforma un bonic paratge.
 
Boca del Forat del Falcó.

Forat del Falcó.

Con a conclusió hem de dir que vam visitar les tres cavitat mes interessants a nivell espeleològic del terme de Xodos. A mes a mes les tres presenten un interès estic, destacant especialment el Forat fondo de les Roques Llises.
 
Gatera en el Forat del Falcó.
Contrallum de la boca del Forat del Falcó.