martes, 22 de octubre de 2013

AVENC DE LA MIRETA (BENASSAL)


 
Aquest últim cap de setmana vam visitar l'avenc mes fondo del terme de Benassal; l'avenc de La Mireta. Es una cavitat completament vertical que te uns 43 m. de fondària. El grup estava compost per Aida, Gilavert i Luis. Vam descendir l'avenc un parell de vegades.
 

Acces a la cavitat i coordenades:
Morfològicament esta format per dos pous paral·lels. En la seua part inferior els dos pous s'uneixen constituint un únic pou de morfologia fusiforme. Però tal com ens apropem a la superfície tenim els dos pous paral·lels separats. Aquestos dos es tornen a comunicar per una estreta finestra a la cota de -10 m. Però tan sols el pou SO surt al exterior formant la ampla boca de la cavitat.
 
Nosaltres vam equipar una via nova, mitjançant la qual vam accedir al pou paral·lel o pou NE. Pera obrir aquesta via vam tindré que desobstruir per ampliar la finestra que comunica els dos pous, ja que era impenetrable.
El pou SO es mes directe i pràcticament en volat. En canvi el pou NE també es directe però sense ser pràcticament volat. Així equipant les dues vies podem realitzar un recorregut circular; baixar per un via i pujar per l'altra.
 
La nova via la vam equipar amb tornillos auto-recuperables Multi-monti. A continuació insertem la topografia de la cavitat retocada per Luis. Ací es mostren els anclatjes i desviadors que vam utilitzar pera davallar les dues vies.
 
Es una llàstima veure lo contaminat que esta el fons de l'avenc per cadàvers de gossos llançats des de l'exterior. Seria una bona iniciativa netejar el fons d'aquesta cavitat.