martes, 22 de septiembre de 2015

SURGENCIES DE LA CAPÇALERA DEL RIU CERVOL.

El passat dissabte, seguint amb les visites a  ullals de naturalesa kárstica i amb possibilitats d'una continuació subterrania, ens dirigirem a la capçalera del riu Cervol, precedida per llomes amb altures al voltant de 1.100 metres conegudes com Cap de Riu. Aquesta zona de la capçalera te la seva importancia com a zona d'absorció que més avall drenaran els diferents ullals.
Cova i font de la Esperança.
                                    
Prop del  mas de la Font d'en Torres trobem la Cova i Font de la Esperança, que esta situada al costat de la pista i just baix del salt d'un barranquet. Esta en la cota 990 i consta d'un abric amb una font, un abaeurador i una capelleta al seu interior.El capdal de la font es constant. En l'abric i a expenses d'un pla d'estrat hi han dos continuacions, una a l'esquerra, de 7,5 metres i una altra a la dreta i un poc més alta de 12 metres. Després de forts temporals ix molta aigua per aquestes galeries laterals, pel salt del barranc i per un altre ullal que esta en el mateix estrat, pero a 35 metres de distancia i 8,5 metres de desnivell. Aquest ullal es penetrable solament 7 metres, presentant en el seu interior algunes cristalitzacions de calcita. Aquesta zona es bona en aigua i la seva resposta després de plutges es en trop-plein.
Cristalitzacións de l'ullal proper a la Font de la Esperança.

L'altra surgencia que també te un funcionament semblant, es el Ullal de la Carcellera, o naiximent del riu Corses, situat a 750 metres de l'anterior en la cota 940. L'aigua naix baix d'un salt del barranc, on forma un toll. En aquest punt els estrats tenen un fort bussament cap al nordest.
Zona on s'ubiquen els Ullals de la Carcellera o naiximent del riu Cervol.

 El ullal que es manté amb aigua naix al mateix llit del riu, mentre que l'altre a 5 metres sobre aquest. El superior es penetrable i es presenta com un tub de pressió amb un diametre mig de 0,6 metres. En la nostra visita vam recorrer 28 metres, no arribant al seu final, tenint que pasar dos petites zones inundades.Té nombroses aristes, algunes petites cúpules al sostre i fòssils i noduls negres que sobreeixen de la roca degut a una dissolució diferencial de la roca.

Secció típica del Ullal de la Carcellera.

Després de dinar en aquest acollidor i bucòlic paratge anarem a peu seguint riu avall pel sender que porta a Vallibona, visitant aquesta població i tornant pel mateix cami fins a les llomes del Cap de Riu.