martes, 17 de mayo de 2016

Visitant la via B de l’Avenc de la Figa (Llucena)


 Boca de l’avenc de la Figa.

El diumenge dia 8 teníem intenció de visitar l’avenc de l’Ereta a Argelita, pero una vegada a la cadena de la pista que entra a l’avenc, com que plovia molt, vam canviar de plans i vam decidir anar al avenc de la Figa, ja que l’accés es immediat i ens evitaríem la mullada. Com acabem de dir, des de fa uns mesos hi ha una cadena a la pista que entra a l’avenc de l’Ereta, a uns 600 m. del seu inici. Per lo que ara toca caminar una mica mes.

Andrés al pou d’entrada (P-47).

Sabíem que no teníem corda suficient per baixar fins la màxima fondària, però vam fer una distribució de les cordes de lo mes optima possible per no desaprofitar cap metre. Vam baixar els pous de la via principal fins aplegar al pou dels pènduls (P-24). En aquest darrer pou, després del primer fraccionament i just on comencen els pènduls com no ens quedava quasi corda decidirem baixar recte per la via B (aquest nom l’hem tret de la fitxa tècnica de la cavitat realitzada al gener de 2006 pel Club Espeleològic de Borriana).

Capçalera del tercer pou (P-20)

Des del peu d’aquest pou vam continuar primer cap al SE. Primer vam grimpar un pouet d’uns 10 metres i dalt vam recórrer uns quants metres mes entre anemolites, pujant i baixant ressalts i passant baix de la saleta de la gran colada, fins arribar a la capçalera del pou estret (P-35) de la via principal. D’aquesta forma connectarem les dos vies. Tornant a la base de la via B i prenent direcció NO vam davallar un ressalt que ens deixaren en una zona de fractura descendent però molt estreta.

Anemolites a la zona de la gran colada.

Totes aquestes zones i d’altres que tampoc apareixen a la topografia van ser explorades fa molts anys pels descobridors de la cavitat, però encara no han sigut topografiades, una feina que seria interesant realitzar i alhora re-explorar amb ulls nous, perquè... mai se sap...

Pou final de la via B.