lunes, 7 de mayo de 2018

VISORS 3D I 4D EN CAVITATS

El passat dissabte 21 d'abril, en la conferència on es presentaven les últimes troballes d'art rupestre a l'interior de Castelló, és va mostrar un nou projecte molt interessant i pioner pel que fa a l'art rupestre. Es tracta de la visualització en 4 dimensions de la Covatina del mas de la Rambla, situada al terme de Vilafranca del Cid. Aquest visor permet apreciar les pintures en diferents periòdes: en primer lloc com estava en la década dels anys 70' quan es van descobrir, i més tard en dos periòdes més recents, abans i despés de la limpiesa dels seus panels i actuacions portades a terme pels restauradors. A més podem veure també els calcs de les pintures, per ajudar a comprendre millor les escenes representades en aquesta important cavitat.

Podem entrar al visor en el següent enllaç:

 http://turismevilafranca.es/4D/



Visors d'aquest tipus també els trobem en altres cavitats importants, com ara la Fontaine de Vaucluse, on podem endinsar-nos a l'interior de la surgencia en un visor 3d i explorar aquesta important font.Animem a visitar aquesta cavitat "virtualment" en el següent enllaç:

http://www.ssfv.fr/panorama/visite.html

Amb les noves tecnologies podem gaudir d'aquestos espais tan especials i apreciar desde la cadira, davant de l'ordinador, coses abans impensables. Sapiem valorar aquestes eines tan interesants e interactives, que potser algún día estigen al nostre abast per tal de mostrar les noves descobertes del món subterrani.