sábado, 6 de julio de 2019

Espelunga de Napazal (Massis de Bernera)


Equip de l’Espeleo Club Castelló.

Passat l’hivern i pera anar posant-se les piles pera la campanya d’estiu, es reprenen les feines al Massís de Bernera. En aquesta ocasió es realitza una entrada a l’espelunga de Napazal.
Durant la campanya d’estiu de 2018, en una entrada a aquesta cavitat es van descobrir unes zones noves. En aquella ocasió es va deixar la punta d’exploració en un balcó sobre una fractura que continuava tant cap a dalt com cap a baix. Del balcó sortia un pou d’uns 20 m. aproximats i una continuació cap amunt on es tendría que escalar.

 
Galeria principal.

El dissabte 29 de juny fem una entrada en cavitat tres companys de l’Espeleo Club Castelló; col·laboradors de la SIE del CEA que es el club titular de la zona d’exploració. Som Lee, Israel i Luis. La intenció es baixar el pou que queda per explorar, així com revisar altres incògnites, alguna d’elles per desobstruir. Primer ens dirigim a recuperar una corda que es va deixar dalt d’una escalada. Des d’allí anem a la galeria Irene i fins l’estret conducte d’entrada als nous pous. Aquest conducte es ampliat. Darrere es passa per la capçalera del pou de fang que es va explorar l’estiu passat i acaba en cul de sac. Un nou pas que també va ser ampliat dona pas a una saleta on es troba una finestra que també va ser ampliada i que dona pas a una fractura molt alta. Grimpant per la fractura arribem al balco que marcava la punta de l’ultima entrada.

 
Pou de 29 m. explorat en la jornada del 29 de juny.

Allí equipem el pou i el baixem. Resulta tenir 29 m. de fondària. El pou es ample i les seues parets estan recobertes d’un grossa capa d’argila blanca i amb una elevada humitat: lo que anomenem “natillas”. El pou acaba en una sala on hi ha un toll d’aigua. El petit curs actiu es perd per una fissura impenetrable. Així que no mai millor dit “mi gozo en un pozo”. Des equipem el pou agafant mesures topogràfiques. Valorem les possibilitat d’executar una escala.

 
Luis a la base del pou.

Durant l’entrada també va ser forçat un conducte lateral de la galeria Irene pel quan es van avançar uns metres fins una estretor que hi haurà que ampliar. Sortim de la cavitat encara de dia, desprès de 8 hores al interior de l’espelunga de Napazal.

Barranco de Os Lucas.
El diumenge en el camí de tornada a casa vam parar a refrescar-nos i a netejar el material a la vegada que baixàvem un barranc curt però molt estètic. Aquest es troba molt a prop de la carretera que uneix les poblacions de Sabiñanigo i Biescas. Amb tan sols 4 ràpels es pot gaudir d‘un bonic barranc.

 
Al barranco Os Lucas.