jueves, 30 de septiembre de 2021

PRESENTACIÓ DE LES COVES I EL KARST DE CASTELLÓ A FIGUEROLES I COMMEMORACIÓ DEL 50 ANIVERSARI DEL DESCOBRIMENT DELS CADÀVERS DE LA COVA DE L'OCRE (2º part)

 El passat dissabte, dins del programa de festes de Figueroles, va tenir lloc una xerrada sobre les coves i el karst de la província de Castelló, amb motiu de l'any Internacional de les coves i el karst. Aquesta va seguir els materials que s'estan el-laborant per part de l'Espeleo Club Castelló amb motiu de l'any 2021. 


Darrerament es va fer un acte de commemoració pels 50 anys del descobriment dels cadàvers de la cova de l'Ocre, que van tenir lloc a principis de setembre de 1971 per part de 7 joves de Figueroles. En aquell temps van formar el primer grup de muntanya i "espeleologia" conegut a la població. La trobada dels cadàvers a l'interior de la cavitat era un fet buscat intencionadament, ja que la Tia Carmen, una dona major del poble ja va informar a alguns membres del grup en aquells anys que uns enginyers catalans entraren a la cova i no van eixir. Per unes monedes trobades junt als esquelets podem afirmar que aquestes persones s'extraviàren en el primer quart del segle XIX.

 



Per tant, a l'esdeveniment del passat dissabte acudiren 6 dels 7 protagonistes que van realitzar aquesta coneguda troballa. Un d'ells ja ha faltat, pel que van acudir les seues filles. Un cop a l'escenari tots, començaren a contar detalls de la troballa i a respondre preguntes que els presentaven els assistents. També contarem alguna anècdota d'aquells anys, com el rescat d'uns xiquets d'Alcora perduts a la Cova de l'Ocre, el betlem que montaren a l'Avenc de la Torreta o el descens a la Cueva de la Marecilla.



Finalment sel's va lliurar unes plaques commemoratives a tots els descobridors. Aquest grupet que va trobar els cadàvers, va ser el primer grupet d'espeleo a Figueroles. Anys més tard es va crear un altre grup d'espeleologia: El Grup Espeleològic la Carrerassa, que ara just fa 20 anys de la seua fundació. Felicitem als espeleòlegs de Figueroles per tota la seua trajectòria i en especial a Nando Falomir per l'organització d'aquest esdeveniment tan emotiu.