miércoles, 2 de agosto de 2023

Galeria de l’Home del sac (Sima Posos, Azuébar)

 

Galeria Riu Avall en la Sima Posos.

 

La sima Posos es una gran cavitat, i pera un explorador en una gran cavitat sempre hi han molts llocs on poder intentar-ho. Al dir intentar-ho, ja sabeu que volem dir... bé pujar cap amunt, bé desobstruir un passet, bé forçar una estretor, bé revisar algun racó que fa anys que no visitem...

La galeria de l'Home del sac no es precisament un emplaçament que quede lluny dels llocs de pas habituals. Però sí es una punta pera treballar quan tens el temps just. Així que mentre estàvem en plena exploració del Riu dels Gours, vam reprendre i concloure els treballs en aquesta punta d'exploració. Volíem més, un explorador mai es conforma, sempre vol més, açò es molt cegeròs. Així, amb jornades curtes vam desobstruir aquest pas.

 

Entrada a la Galeria de l’Home del sac (Foto d’arxiu).

 

Aquesta galeria es coneix des de sempre, pues es troba dins de lo que podríem anomenar com "la zona turística", la que tothom visita i per on tots els que baixen al riu de Posos passen. La seua situació exacta es en la galeria activa riu avall, a ma dreta (direcció nord) i a escassos 20 m. abans d'arribar a la rampa d'accés a la sala Gran.

Quan hi han crescudes per esta galeria corre un fil d'aigua. En la topografia de 2011 apareixen els primers 9 m., que estan constituïts per un estret conducte. Però nosaltres creiem que podia haver més. Aquest ramal apareix inclòs a la topografia actualitzada i publicada a la revista BERIG número 21, en les pàgines 82 a 93. La galeria fou explorada entre gener del 2019 i febrer de 2020, afegint tant sols 12 m. nous a la cavitat, però ara detallem les exploracions d’aquest xicotet ramal.

 

Topografia detallada de la galeria de l’Home del Sac.

 

El 19 de gener de 2019 s’ataca per primer cop aquest ramal. Desprès de passar moltes vegades per davant i pensar que aquest curt ramal podria donar major recorregut a la cavitat, per fi ens decidim a treballar-lo. Veníem de revisar el “Cul de sac”, situat al final de la Galeria Fòssil, així com tota aquesta galeria.

Aquest dia comencem la seua desobstrucció. El mètode es ben senzill, traure el fang que colmata la petita galeria. En 2 h. 20 min. de feina es treballa per un ramal que ix cap amunt, aconseguint avançar aproximadament un metre. La visita en total dura 6 h. 45 min., ja que s’ha invertit també molt de temps en la revisió de la Galeria Fòssil i el “Cul de sac”.

Situació del ramal de l’Home del Sac en la planta general de la Sima Posos.

 

Es torna a treballar a la galeria del Home del sac el 2 de febrer de 2019. Avui s’utilitza un sac de ràfia per traure les porcions de fang, un instrument molt adequat pera esta gatera i que donarà nom a la galeria. Durant 3 h. 50 min. es desobstruís sense descans. Al finalitzar la jornada la gatera nova te 3 m. de llarg.

 

De nou, el 14 de setembre de 2019 Jesús i Luis realitzen una entrada a la Sima Posos. A plogut els últims dies i el riu corre mes de lo normal. El riu de l’Afluent du bastant aigua i el conducte de l’Home del Sac també xorra un poc d’aigua. Jesús comprova que l’aigua de la gatera ve del ramal de la esquerra, el que ve per un nivell inferior. Lo que ens indica que aquest ramal capta aigua de l’exterior, però l’aigua ve de prou lluny, ja que no ha plogut massa i el punt màxim de la crescuda fa hores que ha sigut. Avui no treballem aquest ramal, ja que l’aigua ens dificulta les feines de retirada de sediment. Anem a desobstruir a la gatera del Trop-plein, i a revisar una possible desobstrucció al balcó de les Ensomniades, dues feines en la zona de les Galeries Ensomniades.

 

Andrés Sánchez en la galeria activa de Posos.

 

El dia 1 de febrer de 2020 es una jornada de gloria on escalarem la cascada del Xorro, al Riu dels Gours, i descobrirem vora 330 m. nous fins el sifó de la Sequiola, on s’arriba per primer cop. Degut a la inundació que la cavitat a patit en els últims dies, sabem que es un dia molt bo pera comprovar possibles afluents estacionaris al riu principal. Així que abans d’entrar al sector del Riu dels Gours revisem el riu avall fins la Sala gran, i amunt fins l’Al·ligàtor. Pel que fa a la galeria de l’Home del sac per ella circula un filet d’aigua.

 

Finalment el dia 14 de febrer de 2020 superem el pas de l’Home del sac i explorem lo que s’obri darrere. La gatera de l’Home del sac encara presenta un poc d’escorrentia per la recent inundació de la cavitat. Desprès de treballar durant 2 h. traient 8 sacs de fang, s’aconsegueix obrir un foradet en el fang i veure una continuació. Ampliem el pas i en una estona estem dins. Resulta que ací es mes ample i ens podem posar drets, però als pocs metres la galeria s’acaba de sobte junt a una coladeta de on ve l’aigua. Dalt de la colada hi ha alguns blocs i fang que son els que impedeixen la continuació.

 

Juan Maria pel riu de Posos.


Desprès de traure un poc de fang i dos pedres es veu que la continuació es molt estreta, però sembla notar-se una suau corrent d’aire. Però lo estret del pas i la dificultat de la seua desobstrucció fan que es dona la punta com acabada temporalment. Se ix al riu principal i s’entra topografiant tot el ramal que resulta ser de 20,2 m. Per lo tant son 11,2 m. nous, ja que la galeria anteriorment presentava un recorregut de 9 m. Desprès d’aço el recorregut topografiat de la Sima Posos passa a ser de 4.146 m.

 

Exploració d’aquest sector finalitzada a febrer de 2020.