lunes, 15 de marzo de 2010

TOMBATOSSALS I LA COVA DE LES MERAVELLES

El primer espeleoleg a terres Castellonenques va ser Tombatossals, fill de la penyeta Roja i el tossal Gros. Va naixer fa molts anys a les muntanyes de Castelló. Vivia a la cova de les Meravelles, junt amb els de la seua colla; tragapinyols, bufanubols, arrancapins i cageme.

Açò es conya!!!, Tombatossals es un personatge fictici, creat a principis del segle XX per Josep Pacual Tirado (1884-1937), en la seua coneguda obra : TOMBA TOSSALS.



En aquesta novel·la es nombra la cova de les Meravelles, una cavitat conegudissima ací a Castelló i molt visitada en totes les époques. També cal mencionar que la cova de les Meravelles esta destrossada arqueologicament. Esta molt afectada per inscripcions de tota mena, basura i per formacions destrosades. D'aquesta cavitat es conten moltissimes històries i llegendes.
I com no, al ser tan popular, tenia que apareixer al llibre de Tombatossals, on apareixen altres llocs populars de Castelló com el Castell Vell, el Moli la Font, les Columbretes,l'Ermita de Sant Nicolau i moltes partides del terme municipal.



La Cova la descriu així:
"Amb la llum de la fogata envermellia le tenebres de vives rojors, de variades i bellugadisses ombres, a l'ensems que s'embellia l'estatge al lluenteig claríssim dels canelons formats pel seguit gotejar del trespol clavillat. Fantàstiques, bellissimes figures de la goteta, tant constant com artista meravellosa! Rats-pennats, escarotats, de les talladures eixien, sorollats, entropessant a totes bandes. Mentrimentres els nostres amics, revallaven, revallaven més que caminaven, afanosos, cap a la cambra misteriosa de Tomba Tossals."

Un poc més avant descriu la cambra on estava Tomba Tossals:
"L'espaiosa cambra coberta de volta helicoïdal. Del mig penjava una llàntia de quaranta metxes enceses, alimentades per un baci de cabuda de vintiset arrobes d'oli de secalló. Les parets mig tapades per mil figures pintades de lleons, panteres, galfins, brúfols i altres feres, aixi de terra, com d'aigua i aire. (...)El rebost, on guardaven les vitualles, era una clavegera fonda; a Traga Pinyols li va semblar que eixia un tufet ben marcat de botifarres del frito."



Aquesta Cova té un recorregut de 2100 metres, es gran i molt laberíntica. Actualment es la tercera cavitat més gran de la provincia. Per desgràcia actualment esta dins d'un xalet amb dovermans, no podent ser explorada lliurement.



"Quantes coses sabriem més, si alplegar pugerem al fons de la Cova de les Meravelles, on és l'arxiu de les fetes glorioses de Tomba Tossals"