domingo, 15 de octubre de 2017

ESPELEOLOGIA A LES JORNADES CULTURALS A LA PLANA DE L'ARC

Aquest any les Jornades Culturals a la Plana de l'Arc és desenvoluparan a Vilafamés, el proper cap de setmana, dies 20, 21 i 22 d'octubre. En les comunicacions és presentarà la Cova del Mollet, situada propera a Vilafamés, en el terme municipal de Sant Joan de Moró.



Aquesta comunicació junt a d'altres que versaran sobre l'àmbit del Pla de l'Arc és presentaran el proper dissabte 21 d'octubre pel matí. El estudi sobre la Cova del Mollet serà publicat en les actes de les Jornades Culturals, on es donara a conèixer la cavitat. El nostre company de l'Espeleo Club Castelló, Jesus Almela farà una comunicació sobre el sistema subterrani  Avenc del Ros - Cova del Mollet. Serà molt interessant.



Aquest treballet pretén donar a conéixer el sistema de cavitats subterrànies de la Cova del Mollet, format per tres entrades, que amb els seus 585 metres de desenvolupament el fa una de les cavitats més interessants de la comarca. Encara que és una cova coneguda des d'antic, l'exploració i topografia per part dels membres de l'Espeleo Club Castelló entre els anys 2007 i 2010, posaren de manifest el seu recorregut, connectant-la físicament per primera vegada amb el proper Avenc de Ros. Ens centrarem amb els seus trets morfològics i genètics, amb un predomini tectònic, però amb interessants processos de dissolució, clàstics i sedimentaris. Aquestes característiques observades ens ajudaran a fer un esbós de l'evolució de la cova, que juntament amb el context geològic i paisatge circumdant ens donen una visió de conjunt, ja que a pesar de desenvolupar-se baix terra la seua evolució és paral·lela a la de les muntanyes on s'obri. Finalment donarem unes pautes del seu funcionament climàtic, condicionat per les tres boques d'entrada, formant entre elles circulació de corrents d'aire.







Aquesta cavitat fou explorada i topografiada per l'Espeleo Club Castelló durant els anys 2007 al 2010. Durant les exploracions vam unir l'avenc del Ros a la Cova del Mollet, que ja contaba amb dues boques; la superior que es un petit forat, i la inferior que presenta una gran boca per on es pot accedir a peu pla.



Aci deixem els enllaços de les diferentes visites i publicacions penjades al blog i al cataleg SICE-CS sobre aquest sistema subterrani. 

 http://cavitats-subterranies.blogspot.com.es/2008/10/lavenc.html

Afegirem, que durant les pasades setmanes vam realitzar una nova visita a la cavitat per tan d'agafar apunts i realitzar fotografies de cara a la comunicació que fará Jesus Almela en les properes Jornades. Algunes de les fotografies d'aquesta darrera visita son les que ilustren aquest post.

La cavitat conta actualment amb tres entrades i amb un desemvolupament total de 585 m. Al finalitzar la seua exploracio al gener de l'any 2010 aquesta cavitat va passar a ser la 9ª amb mes recorregut de la provincia de Castelló, encara que a dia d'avui a sigut superada per algunes altres cavitats i ocupa el lloc 15º.



Us comvidem a que participeu de les XXII Jornades culturals a la Plana de l'Arc. Podeu obtenir mes informacio de les jornades a aquesta adreçaelectronica: www.jornadesculturalscabanes.tk/
On tindran lloc conferencies, exposicions, musica, taules rodones, dança popular...