viernes, 19 de julio de 2019

COVA DEL MAS D’EN PAU (Castell de Cabres)

La cova del mas d’en Pau és una cavitat ben coneguda, explorada a les darreries de la dècada de 1960 i posteriorment topografiada al 1977 per membres de la SIRE. Hi ha prou cosa publicada sobre la cavitat, principalment en els últims anys, en el blog Camins i coneixença. En diferents entrades es conta amb molt de detall els fets ocorreguts, personatges i cavitats explorades i documentades en les campanyes espeleològiques de la dècada de 1970 per aquest grup.

Recentment nosaltres vam visitar la cavitat. Es tracta d'una interessant fractura tectònica, amb un nivell inferior que en la seua part final mostra moltes concrecions. Per trobar aquest nivell, hi ha algún pas que costa prou d'arribar, cosa que ens va fer forçar diferents passos i trepades que estan menys trepitjades. Revisant aquesta zona, arribem a la capçalera de dos pous que ens permeten veure un nivell inferior, pero no ens atrevim a destrepar. Tampoc trobem cap spit o ancoratge en aquestes capçaleres, ja que la zona deu ser poc visitada. No creiem que siga verge. Aquest nivell inferior es el ja conegut i reflectit en la topografía, però el pis superior no ha estat mai topografíat.

Topografía amb les "noves" galeries 
Un dels objectius d'aquesta nota es presentar un croquis d'aquesta zona afegit a la topo original, que no es representa en la topo de l'any 77. Ara, amb aquesta nova vía, animem a quí visite aquesta emblemàtica cova, que si li ve de gust, realitze aquesta vía baixant el pou que conecta en la base de la fractura.