lunes, 29 de julio de 2019

CONFERENCIA DE LES COVES DE XIVA DE MORELLA I DELS VOLTANTS


El passat dia 20 de juny de 2019 l’espeleòleg i company Jordi Sebastià i Galí va fer la presentació del seu llibre: «Cavitats i espeleologia als voltants deXiva de Morella» va tenir lloc a la seu del Centre Excursionista de Terrassa.




Es va fer un resum del que s’ha anat treballant i catalogant en terres castellonenques a la comarca de Els Ports, il·lustrant les 149 cavitats reflectides en el llibre, a mes es va explicar amb molt de detall la història de les exploracions durant els anys ’70-’80 del segle XX, que va ser principalment per grups Barcelonins i també darrerament per Ernesto Barrada de ESPEMO com a grup local. Ja al segle XXI hi ha moltes aportacions de companys de l’Espeleo Club Castelló, en que es va fer una tasca ja mes sistematitzada de catalogació capitanejada per Juan Ramos.



També es va aprofitar per fer un parèntesi gastronòmic amb el tast d’una croquellana que va delitar els assistents.

Destacar com a cavitat amb mes desenvolupament i mes ben estudiada al llarg dels anys com la cova del mas de Pau a terme de Castell de Cabres, que ha estat motiu de confusió per un temps degut a les diferents topografies fetes, encara que actualment ha quedat resolt l’assumpte. Així mateix per la seua rellevància es va citar el complex tectònic de la Tossa, que es troba molt a prop de la pedania de Xiva de Morella.










La conferencia va ser un èxit tant pel públic assistent com per l’interès mostrat pels espeleòlegs i curiosos presents, doncs en Terrassa hi ha una gran quantitat de població amb arrels a esta zona estudiada en el llibre de Jordi, que ja porta la 2ª edició de la publicació.
En vam fer ja a aquest blog una publicació sobre aquest llibre el passat any.