lunes, 1 de noviembre de 2021

CONSERVACIÓ I NETETJA EN CAVITATS D'ESLIDA

Amb motiu de l'any Internacional de les coves i el karst, varios clubs d'espeleologia hem impulsat activitats al voltant de les cavitats de la serra d'Espadà i una exposició intinerant per donar a conèixer l'interessant patrimoni subterráni d'aquesta serralada. Una d'aquestes activitats va tenir lloc el passat dissabte 23 d'octubre, en la seu del Parc Natural de la serra d'Espadà i visitant varies cavitats properes a la població d'Eslida.


La jornada va començar amb una presentació dels espeleòlegs de Espeleo Club Castelló, Espeleo Club la Vall d'Uixó i GESAP de Segorb, explicant les diferents iniciatives de 2021 i projectatnt el video promocional de l'any Internacional. Seguidament vam fer una xicoteta explicació sobre la Cova de l'Oret i els conos de calcita flotant que hi ha al seu interior, explicant la seua gènesi.



A l'acabar, tots els participants ens dirigirem al barranc de l'Oret on es troben les Coves de la Penya i la Cova de l'Oret. L'objectiu era netejar les deixalles que hi han les tres cavitats de la Penya que estan al costat de la pista. També fer neteja a la Cova de l'Oret i acondicionar els espais dels llacs on hi son el conos i altres formacions d'interés. Ací l'arqueòleg Gustau Aguilella ens va donar unes pinzellades sobre l'interés arqueològic de la cavitat.



L'activitat va finalitzar amb el descens a la sala inferior, on trobem els conos millor consevats. Aquest el vam realitzar  mitjançant dos electrons instalats en el gour circular. 



Amb accions com aquesta, els espeleòlegs pretenem conscienciar sobre la greu presència de les deixalles i contaminació de les cavitats, que poden afectar a la fauna que habita al seu interior o la calitat de les aigues subterrànis. Així evitem el risc de degradació de les cavitats i posem en valor l'interés d'aquestos ecosistemes tan vulnerables. Agraïm al Parc Natural el seu suport per a dur a terme aquesta activitat.