jueves, 25 de noviembre de 2021

JORNADA SOBRE LES COVES I EL KARST DE LA VALLTORTA

El passat dissabte 20 de novembre, va tindre lloc al Museu de la Valltorta (Tírig) una jornada per celebrar l'Any Internacional de les Coves y el Karst. L'Espeleo Club Castelló organitzava aquesta activitat amb la col·laboració del Museu de la Valltorta. Aquesta va començar a les 10:00 del matí, amb una xerrada al voltant de les coves i el karst de la provincia de Castelló i va finalitzar aprofundint sobre les formes kàrstiques que trobem en la zona del barranc de la Valltorta. Son nombroses les formes generades en la roca calcària que conforma aquest tram de barranc, tant superficials: amb dolines, lapiaz, canó kàrstic o restes d'un antic polje, etc. D'altra banda l'endokarst o formes subterrànies, amb avencs i coves que s'endinsen desenes de metres baix terra. Aquestes formes, producte d'un passat drenatge de les aigües que circulen pel subsòl, estan relacionades moltes vegades amb formes superficials. No trobem en aquesta zona grans cavitats, però si unes 8 cavitats amb cert recorregut que formen conductes verticals relacionades amb formes d'absorció i altres conductes horitzontals que representen la zona de drenatge de les aigües del karst.

Xerrada sobre les coves i el karst de Castelló.

Posteriorment, es van donar unes pinzellades dels materials que usem els espeleòlegs per documentar i explorar les cavitats. En primer lloc l'arnés, amb tots els aparells per baixar i pujar per la corda, que resulten tant estranys a les persones que no practiquen espeleologia. També és van ensenyar els diferents aparells que usem per realitzar les mesures i topografia de les cavitats. 

Explicant com progresem per corda, per baixar als avencs.

Entrada de l'Avenc del Pla de l'Om.

Després d'una xicoteta pausa, vam començar la passejada pels voltants del Museu, per veure alguns fenomens kàrstics, realitzam parades per tal d'explicar el seu interes des del punt de vista morfològic, hidrològic o espeleològic. Realitzem parada en l'Avenc de Pla de l'Om, situat enfront del museu i que fa unes dècades va ser utilitzat com a femer, tirant al seu interior cadàvers d'animals de les granges i altres deixalles. També parem més avant a la xicoteta dolina de l'Avenc del Pla de l'Om-2, com exemple de boca de cavitat instalada en un enfonsament del terreny. Camninant entre ametlers i oliveres, uns kilòmetres més avant veiem en la partida dels Clots, dos dolines de varis centenars de metres de diàmetre: La Foia de la Montserrada i el Pla d'Arçà. Seguidament visitem dos fenòmens relacionats amb la circulació subterrànis de les dos dolines. D'una banda l'engolidor de la Foia de la Montserrada, on un reguer artificial porta l'aigua que inunda el Pla d'Arçà després de pluges, desapareixent les aigües per aquest engolidor impenetrable. 


Pla d'Arçà.

D'altra banda visitem la boca de l'Avenc de Pla d'Arçà, cavitat vertical que arriba a -77 metres de fondària i que en la seva part inferior presenta un riuet temporal, que arreplega part de les aigües que inunden la dolina del Pla d'Arçà. Desde la boca de l'Avenc, tornem al Museu. Allí per finalitzar la jornada veiem un video sobre l'Avenc de Pla d'Arçà, on es conta la seva exploració i descripció.

Arribant a la boca de la cavitat.

Boca de l'Avenc del Pla d'Arçà.

Amb aquesta activitat, hem aconseguit donar a conèixer un patrimoni amagat a la Valltorta. Hi han nombrosos abrics amb art rupestre en la zona, alguns dels quals és fan visites guiades de del mateix Museu, pero sobre de les cavitats subterrànies amb més desenvolupament, hi ha menys informació. Aquests avencs també formen part del paisatge i de la història geològica de la Valltorta, encara que el seu accés queda reservat als espeleòlegs.