domingo, 8 de marzo de 2009

CONTALLES DE CAVITATS

Les coves sempre han tingut un atractiu misteriós, que han servit per crear contalles que s'han popularitzat i la gent ho conta com si fos veritat, o almenys aixi ho conten alguns, potser per donar por de la cavitat i fer que no entre ningú o be simplement per tradició de pares a fills, a mode de llegenda.
Entre les mes típiques esta la que diuen que dins de la cova hi ha cascades de aigua, que es molt gran, que no te fi, que dins esta el Dimoni, que hi ha bruixes, dragons etc.
D'aquestes historietes hi ha moltes que son paregudes.
En concret hi ha una que diu que la cova es tan profunda que des de el mes fondo, es pot sentir les campanes de Vistabella. Aquesta versió es conta de el Forat del Falco, a Xodos. Del forat de Cantallops a Ares, es conta que des de el fondo de la cavitat se sent com escuren els plats en la masada, un mas proper. De la cova de l'Ocre a Llucena es conta que es tan fonda que des de el fondo se sent com canten els galls a Borriol.


Forat del Falcó (Xodos)

D'aquestes n'hi ha mes, totes basades en que la cavitat arribe molt lluny, que es molt fonda, i que el seu final esta prop del lloc on es sent el que conten.