martes, 21 de junio de 2011

EL ULLAL DE L'ERMITA DE SANT MARC (XERT)

Durant els dos últims caps de setmana, membres de l'Espeleo Club Castelló han realitzat una seriosa desobstrucció a l'Ullal de l'Ermita de Sant Marc, situat en les proximitats de l'Ermita de Sant Marc, al nord del municipi de Xert.El Ullal esta situat al marge dret del barranc i pràcticament al mateix nivell que el llit del barranc. Després de fortes plutjes la sorgencia s'activa, expulsant gran cantitat d'aigua que mante durant uns quants dies. Uns 200 metres barranc avall trobem , també al marge dret, una sorgencia permanent que mai s'asseca i que als pocs metres la seva aigua es absorbida per un engolidor que va aparèixer repentinament fa uns quants anys, producte d'un enfonsament del terreny.En aquesta sorgencia permanent hi han unes canalitzacions que portaven l'aigua a una caseta propera que feia de llavador per als masos dels voltans.


Plano de la zona

Quan plou, el barranc porta l'aigua de l'Ullal, pero de més amunt no ve aigua.
La iniciativa d'aquesta desobstrucció va ser de Dani, qui en la pasada pasqua va visitar aquesta zona després d'unes fortes tormentes. Uns videos gravats aquestos dies donen constància de l'espectacularitat de l'Ullal.


El Ullal abans de començar la desobstrucció.

El día 11 de Juny van començar les feines de desobstrucció, on es va trevallar dur durant 6 hores.El resutat va ser bo; es van profunditzar uns 2 metres, arrivant a una estreta galería descendent d'uns 6 metres, que finalitzava en una petita saleta de uns 3 x 2 metres.El pis d'aquesta saleta estava cubert de graves que obstruïen la continuitat i es veía que d'ací venía l'aigua quan s'activa l'ullal.Aquest primer día participaren Dani, Andrés i Juan Mº.


Extraent els blocs de l'interior.

El día 18 es tornà per tal de continuar amb la desobstrucció. Durant unes 5 horetes de treball és consegueix passar per un estret pas, després d'apartar molta grava i alguns blocs.La continuació es estreta, pero molt la roca es presenta extremadament polida.


La cavitat per dins, en la saleta.

Aquesta estreta galería dona pas a una estreta gatera amb aigua que després de pujar per una estreta rampa la galería finalitza bruscament per un enfonsament molt compacte de blocs i argila.Ací finalitzen les nostres esperançes, ja que la desobstrucció en aquest punt es desaconsellable, per no dir impossible.
Aquest segón día participaren Dani, Andrés, Juan Mº i Jesús.


Aspecte de la boca.


Croquis de la cavitat.