jueves, 3 de marzo de 2022

Topografia completa de La Figa y Figa estreta (Llucena del Cid)

 

Sala de les rails en La Figa.

 

El passat any 2021 es van finalitzar els treballs a la cavitat de Figa estreta; que va ser desobstruïda, explorada i comunicada amb la Figa. Fruït d'aquestes tasques es va publicar un article a la revista BERIG número 20. Aquest article es pot consultar en el següent enllaç:

http://www.cuevascastellon.uji.es/articulos/berig20_avfigaestreta.pdf

 

 

Aquest sistema tectònic constitueix la cavitat natural explorada a dia d'avui mes fonda de la província de Castelló. La seua cota màxima està establerta a -191 m. La Figa fou oberta de forma artificial durant les feines d'ampliació de la pista forestal que puja fins el cim del Cabeço Blanc. Es situa molt a prop d'aquest cim i de la caseta forestal que hi ha allà mateix. Posteriorment, possiblement sobre l'any 1998, els espeleòlegs del Club Espeleològic de Borriana (CEBO) van trobar la nova boca i van començar la seua exploració. Un dels espeleòlegs que van impulsar aquestes tasques va ser Felip Montoliu, que junt a Maria José Ruiz, Oscar Edo, Célia Fabregat, Casimiro Gómez i altres companys van ser els exploradors de l'avenc.

Boniques formacions en el sistema La Figa – Figa estreta.

 

Durant els anys que s'allargaren les exploracions va nàixer el CEVI (Club Espeleològic de Vila-real), entitat formada per alguns dels membres mes actius a nivell espeleològic del CEBO, així com altres espeleòlegs. Per tant, el CEVI va agafar el relleu en les exploracions, encara que molts dels exploradors eren els primitius.

 

Boca de entrada a La Figa.

 

El CEVI realitzà la topografia de La Figa, dirigida per César Usó. Al febrer del 2010 es va realitzar el treball de camp, però la topografia no va ser publicada fins al 2012. A més a més, uns anys després, a l'agost de 2013 es va publicar la topografia d'un fragment de la cavitat explorat per espeleòlegs del CEVI, molt a prop de la cota de màxima fondària.

 

Detall d’una estalagmita al sistema La Figa – Figa estreta.

 

Es al juny de 2020 quan es desobstrueix una nova boca molt a prop de La Figa. Es tracta de l’avenc de Figa estreta, que fou localitzada per Octavio Bartoll i desobstruïda per Nando Falomir, Lee Galea i Luis Almela. En la primera exploració s'assoleix la cota de -81 m. En un segon atac s'aconsegueix la unió amb La Figa.

 

Fractura recoberta d’espeleotemes en la part fonda de Figa estreta.

 

Aquesta nova cavitat, així com la zona superior de La Figa (fins la cota de -60 m.) fou topografiada pels exploradors de l’avenc de Figa estreta. Ara hem ajuntat les dues topos en un muntatge on es mostra tot el sistema subterrani. Ací podeu veure-la:

 

Topografia completa del sistema La Figa – Figa estreta.

 

Es de destacar que en temps passats l’entrada a tot aquest sistema estava ubicada en una gran fractura exterior que es situa a pocs metres de la boca de La Figa i a l'altre costat de la pista. Des de La Figa es pot ascendir fins a la cota de-10 m., on es troba la sala de les rails. Aquesta saleta es troba just baix de la esmentada fractura exterior. Uns grans blocs obstrueixen l'antiga boca a aquest avenc.

 

Joaquin desobstruint el pas de l’himen.

 

A nivell geològic es tracta d'una fractura tectònica oberta en materials calcaris del Juràssic. La direcció general del diàclasi es NO-SE.

A nivell bibliogràfic es troba a faltar una publicació sobre l'avenc de La Figa.

A nivell de turisme espeleològic, malgrat que es una fractura relativament estreta, es una de les grutes mes visitades dintre de la nostra província. Aquest fet es deu, en gran part, per ostentar el record provincial de fondària.