miércoles, 27 de agosto de 2014

VISITANT L’ULLAL DEL BARRANC DE MIRAVET


En un racó de l’ullal



Aprofitant la sequera de l’estiu hem aprofitat per visitar de nou aquesta bonica cavitat. Allí baix hem pogut contemplar tres joies de la biologia troglòbia com son la Kensleylana briani, la Typhlatya miravitensis i la Typhocirolana troglobia; tot un espectacle de la naturalesa.


Kensleylana briani
Els sediments ocupen el sol de la galeria
També vam veure que els nivells dels dos sifons principals estan molt baixos, mai els havíem vist tant baixos. També vam fer un reportatge fotogràfic que il·lustra aquest post.


Sifó inferior
Grans volums
Com sabem aquesta cavitat es una surgència (encara que també a funcionat com a engolidor), pel la qual circula un gran cabdal d’aigua desprès d’episodis de fortes pluges en el pla de Cabanes. L’aigua circula per conductes freàtics i a pressió per la qual cosa es formen nombrosos sifons que impedeixen l’avanç dels espeleòlegs.


Galeria típica
En estiu els nivells d’aigua d’aquestos sifons baixen molt arribant a secarse alguns d’ells, llavors es quant podem explorar la cavitat. Així tenim que esperar als mesos d’estiu d’anys molt secs per poder visitar aquesta cavitat càrstica.


Formacions en la base del pou