miércoles, 23 de octubre de 2019

RESUM DEL TALLER D'ARQUEOLOGIA PER A ESPELEÒLEGS

El passat dissabte al matí, vam assistir al Taller d'arqueologia per a espeleòlegs, que va tindre lloc al Museu de Belles Arts de Castelló.  Va començar amb una breu presentació per part de l'arqueòleg Gustau Aguilella, espeleòlegs del Espeleo Club Castelló i Club Espeleològic Serra Espadà de Tales, i Cristian Linares de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
La primera ponència

En la primera ponència Josep Casabo ens va parlar sobre el paleolític i les manifestacions artístiques d'aquest periode, que a vegades passen molt desapercebudes en les parets de les coves. En aquest periode tan antic, és convenient diferènciar l'arqueologia de la paleontologia. Va finalitzar amb unes breus notes sobre la legislació Valenciana sobre el patrimoni.

Segona ponència
Després d'una breu pausa, on aprofitem per esmorzar, escoltem la segona ponència a càrrec de Dídac Roman, que ens parla també del paleolític, però aquesta vegada amb unes nocions bàsiques sobre indústria lítica. També ens proporciona unes pautes per treballar conjuntament espeleòlegs i arqueòlegs. És important el treball coordinat i la comunicació directa amb especialistes.

Tercera ponència.

Finalment, Gustau Aguilella ens parla dels períodes mes recents, des del neolític fins a l'edat del Ferro, i algunes breus notes de l'ús de les cavitats en temps recents. Torna a ressaltar la importància de que els espeleòlegs seguim un protocol d'actuació davant una troballa, i posa un exemple de col·laboració entre l'ECC i el Servei d'arqueologia de la Diputació de Castelló.
Imatge de la presentació de Dídac

Per tant, nosaltres que freqüentem les coves i avencs, ocupem un lloc important en la salvaguarda del patrimoni arqueològic, i en les nostres mans està que és puga estudiar en condicions el passat de les nostres comarques. Hem de tenir una actitud protectora i conservacionista, ja que exemples roïns en les dècades passades, hi han molts.


Reconeixement de materials

El taller va finalitzar amb el reconeixement en directe dels diferents materials arqueològics que podem trobar.

Els objectius d'aquest esdeveniment eren la conscienciació i sensibilització dels espeleòlegs, davant dels materials arqueològics que podem trobar en les cavitats. Aquesta conscienciació passa per unes nocions bàsiques de prehistoria, familiarització amb els materials que trobem als diferents periodes i coneixement de la legislació. Els primers en protegir el patrimoni subterrani en tots els aspectes som els espeleòlegs.