sábado, 11 de enero de 2020

ESPELEO A L'ARIÈGE (FRANÇA)

 
Jose Amaya en la Grotte de Siech.

El cap de setmana del 21 i 22 de desembre vaig quedar en Jose Amaya de Tarrassa (Barcelona) per conèixer algunes cavitats del departament francès de l’Ariège. Jose ha estat varies vegades últimament a la zona i ja coneix un bon nombre de cavitats. La informació que hi ha de la zona esta en francès, com es normal, lo que fa que ens sigui difícil aconseguir informació de les cavitats de la zona.


Sala est de l’Aven Jean-Bernard (Foto: Jose Amaya).

Existeix una publicació sobre les cavitats del departament de l’Ariège que es una bona font d’informació, però la situació de les cavitats hi ha que buscar-la en altres llocs. Com Jose du temps estudiant la zona, ja te molta informació i coneix sobre el terreny moltes de les coves i avencs. Va ser un bon guia i va fer que el cap de setmana condira.

 
Grotte de Siech, galeria de l’Ours (Foto: Jose Amaya).

Divendres de vesprada viatgem fins Tarascon-sur-Ariège, que serà el nostre centre d’operacions. Dormirem al gran porxo d’entrada de la Grotte de Sabart, ja que esta molt a prop dels vehicles i la zona es optima per bivaquejar. En aquesta gran entrada hi ha moltes vies d’escalada, ja que es un lloc molt freqüentat pels escaladors. Esta situada a la dreta de la vall de Vicdessos. Podeu descarregar el track d’accés en el següent enllaç:


Boca on vam dormir de la Grotte de Sabart.

Divendres desprès de sopar a la entrada de la Grotte de Sabart,decidim fer una incursió per visitar algunes de les zones mes accessibles de la cova. La cova te un recorregut aproximat de 2.800 metres. Jose ja la coneix i em guia per les seues galeries. Son en general còmodes, pera fer-se una idea nomes cal dir que la vam visitar sense el mono, tan sols en al casc i el frontal. A mes a mes les galeries estan ben decorades pel fenomen reconstructiu. També hi ha sales de gran dimensions. Llàstima que no varem entrar la càmera de fotos, pues hi ha racons ben bonics.


Llac a la sala oest de l’Aven Jean-Bernard.

Dissabte decidim anar a la zona de Lavelanet, on volem visitar el Aven Jean-Bernard, petita cavitat de -53 m. de fondària i uns 300 m. de desenvolupament. Jose coneix algunes cavitats de la zona, com ara el Trou du vent du Pedrou, o el Trou du vent de las Goffias. Però en aquesta ocasió anirem a un avenc que ell no coneix. Des de la població de Lavelanet ens dirigim a Bélesta i des d’allí es puja per una carretera pel mig del bosc, on aparquem en un entrador. Des d’allí creuem la carretera i seguim una sendera poc marcada. En uns 5 o 10 minuts arribarem a la petita boca situada junt a una gran dolina. Podeu descarregar el track d’accés en el següent enllaç:

 
Boniques estalactites a la sala est de l’Aven Jean-Bernard (Foto: Jose Amaya).

La cavitat te dos pouets d’uns 10 metres i un tercer d’uns 15 m. que ens deixa en una gran sala. Aquesta primera sala (situada a l’oest de l’últim pou) es molt gran i descendeix en rampa fins el fons de la cavitat on trobem alguns gours. També podem visitar l’altra sala (sala est), a la que accedirem des de la base de l’últim pou en direcció oposada. Aquesta segona sala esta mes decorada per formacions blanques. La cavitat es petita i es pot recórrer en poc de temps. Les dos sales estan formades a favor d’un mateix estrat.


Surgència de Fontestorbes.

Desprès visitem la surgència de Fontestorbes, situada molt a prop de Bélesta i amb un curiós funcionament hídric condicionat per les corrents d’aire i les pressions que aquestes corrents exerceixen.
Diumenge visitem la Grotte de Siech, situada també a prop de Tarascon i amb mes de 6 km. de galeries. Però el recorregut que vam visitar nosaltres, amb una visita clàssica, es de 2.500 m. de desenvolupament. Situada a la esquerra hidrogràfica de la vall de Saurat. El vehicle s’aparca a escassos 50 metres de l’entrada. Podeu descarregar el track d’accés en el següent enllaç:

 
Luis en un racó de la galeria de l’Ours (Foto: Jose Amaya).

Hi ha quatre entrades: una d’elles dona a la galeria de l’Ours i les altres tres al sector actiu i molt a prop entre elles. Entrem per una de les boques que donen al riu. Ací existeixen dos conductes mes o menys paral·lels:un actiu i un fòssil. Remuntem per ells fins arribar a una zona ampla on el riu circula encaixonat i existeix una sala penjada: la Salle du Carrefour. Des d’aquesta sala mes alta podem accedir al pisos superiors fòssils del sistema.

 
Jose a la Salle des Merveilles, on el riu discorre pel centre de la sala.

Des de la Salle du Carrefour, en direcció nord entrarem en la ret dels laminadors, però l’accés a aquesta zona no es molt evident, hi ha que parar atenció. Desprès de molts metres de laminadors arribarem a una sala amb blocs al mig: la Salle des Blocs. Aquí hi ha una bifurcació important. Primer entrem pel ramal de la esquerra (direcció est). Aquest està molt concrecionat i ens du a la Salle des Merveilles on retrobem el riu que discorre pel centre de la ampla i decorada galeria per un llit de cants arrodonits. Un lloc molt bonic.

 
Galeria de l’Ours de la Grotte de Siech (Foto: Jose Amaya).

Desprès tornem sobre els nostres passos fins la Salle des Blocs i agafem el ramal que pren direcció sud. Per aquest primer trobem un meandre de grans dimensions i molt ben format. Desprès tindrem que buscar l’accés a un pis inferior format per un meandre mes estret però actiu i també prou espectacular. Així arribarem de nou a la Salle du Carrefour. Des d’ella, en direcció sud eixirem cap a l’exterior per la còmoda galeria de l’Ours. Prop de la petita boca de sortida (diferent a la d’entrada) trobarem de nou bons racons amb molts espeleotemes i gours farcits d’aigua.

En definitiva una cap de setmana ben aprofitat coneixent les cavitats d’aquest departament francès. Tornarem !!!