jueves, 1 de octubre de 2020

Forat del Barranc de la Grillera (l'Alcora)

 

Ràpel d’accés al forat del Barranc de la Grillera (Foto: Aida Oset).

 

 

Contrallum de la boca de la cavitat, on podem veure al fons el llit del barranc de la Grillera.

 

Fa uns mesos la nostra amiga Aida me va cridar i me va parlar d’un forat penjat al cingle d’un barranc situat prop de la població Ribesalbes. La cavitat es situa a terme de l'Alcora, però està mes pròxima a la població de Ribesalbes que a l'Alcora. Me va enviar també una foto del forat. Aquest forat fou localitzat per Aida i el seu company Conrado. Així vam quedar la vesprada del 2 de juliol Lee i Luis amb Aida i Conrado i vam anar a explorar-lo. Per accedir a ell vam entrar pel llit del barranc on es situa la cavitat. Com que ha segut un any molt plutjós pel barranc corria aigua i formava bonics tolls. Una vegada baix del cingle vam pujar dalt d’ell per mig una canal plena de malesa, per desprès muntar un rappel i accedir a la cavitat. Posteriorment el vam explorar i topografiar.

 

 

Barranc de la Grillera durant l’accés a la cavitat.

 

 

Boca del forat.

 

Situació:

Al marge dret del barranc de La Grillera, un centenar de metres desprès de que s’ajunten el Barranc d’Araya amb el del Salt del Cavall donant origen a aquest primer. Per accedir a la cavitat el mes apropiat es fer-ho per dintre del llit del barranc. Aquest sol dur aigua desprès de pluges.

Coordenades UTM – Datum ETRS89 Fus 30T

X- 0733989 Y- 4436059 Z- 213 m.

 

Vista general del forat del Barranc de la Grillera (Foto: Aida Oset).

 

Descripció:

La cavitat presenta una boca circular de 0,9 m. de diàmetre, que es troba penjada d’un cingle i uns 15 metres per damunt del tawleg del barranc. Es tracta d’un tub de 6 metres de longitud obert a favor d’un pla d’estrat. Les dimensions del estret conducte es van reduint a mida que anem entrant. Al 6 m. el conducte es tanca, presenta a la dreta una reduïda cúpula. El sol del forat esta cobert de sediment, crostes de cargols i petites pedres.

 

Cúpula final de la cavitat.

 

 

Luis explorant el forat.

 

El recorregut de la cavitat es de 6 m., mentre que el recorregut en planta es també de 6 m. El desnivell es positiu, però ni tan sols arriba al metre donades les reduïdes dimensions de la cavitat. L’interès espeleològic de la cavitat es nul, tan sols podem trobar interessant el fet de tenir que realitzar un ràpel per accedir a ell. 

Topografia del petit forat.

 


Tolls al Barranc de la Grillera.