jueves, 26 de octubre de 2023

COVA DELS AMETLERS (ESLIDA), ESCALANT CAP AMUNT.

Cova dels Ametlers: Xemeneia que assoleix la cota superior.

Entre juliol i setembre hem realitzat diferents visites a aquesta cavitat per tal de resoldre alguns interrogants que van quedar pendents al 2021. Sobre la cova dels Ametlers vam realitzar una nova topografía entre els anys 2020 i 2021, al mateix temps que ferem un seguiment de diferents inundacions de la cavitat després de fortes precipitacions, comprovant que l'aigua ascendeix fins a 26 metres sobre el nivell base on es troba el colector. Aquestes observacions i la nova topografia van ser publicades a la revista BERIG nº 20, en l'article: "sistema kárstico Aín - Artana".

Jesús escalant a la cova dels Ametlers.


El 2 de juliol 2023 és desobstrueix un pas ascendent a la cota +2,8 metres, retirant unes pedres i avançant 10 metres en rampa ascendent, que ens deixa en la base d'un pou. El dia 15 de setembre s'escala aquest pou de 12 metres, que a la seua part superior, ascendint per unes colades on s'acaba tancant la cavitat. Ací arribem a la cota +17,6 metres, sent aquesta la cota de màxim desnivell ascendent de la cavitat.

Xemeneia escalada el 15-09-2023.


Aquest mateix dia es continua una altra escalada que hi havia en la sala principal de la cavitat. Aquesta escalada s'inicia en un passamà que és desvia del l'escalada de 33 metres, a uns 12 metres de la base. Aquesta es va estretint, però aquest dia no s'arriba dalt. El dia 23 de setembre s'acaba aquesta escalada, assolint la part superior, que arriba a la cota +7,0 metres, en un punt molt estret on tanca aquest tram ascendent amb una cúpula on hi ha teranyines.

Espeleotemes coraloides a la zona mes elevada de la cova.


Fent topo de les xemeneies escalades.

Des de la seua base l'escalada té 26 metres i representa el tercer punt més alt, després de l'altra ja comentada i de l'escalada de 33 metres que assoleix la cota +9,3 metres. Abans d'eixir de la cavitat es revisen altres dos interrogants, un d'ells una escalada en forma de tub estret, paral·lel a la de 33 metres, que finalitza als 8 metres i un altre flanqueig que hi ha a 7 metres sobre la sala que no va donar cap resultat positiu.

Topogarfia abans de les exploracions, amb les puntes treballades marcades amb roig,


Com que aquestes escalades tanquen i no hi ha possibilitat de seguir treballant cap amunt, s'han desinstalat totes, retirant cordes i ancoratges utilitzats per l'exploració. Solament s'han deixat instal·lats els primers 13 metres del pou de 33, on l'instal·lació puja per uns tubs i alcançen un balcó sobre la sala. La possibilitat de trobar una boca superior no la descartem, però pensem que aquesta tasca hi haura que fer-la des de l'exterior.



Amb els resultats de les exploracions ara presentades la cavitat presenta un recorregut de 254 metres i un desnivell total de 57,2 metres (-39,6 / +17,6).

Espeleotemes a la cova dels Ametlers.