martes, 21 de octubre de 2014

UNES CAVITATS APAREGUDES EN CULLA

 El passat mes d`abril ens van informar sobre unes cavitats aparegudes en l`ampliació de la carretera que va de Els Ibarsos a Culla. Es troben dins el terme municipal de Culla, en la segona part de la carretera, desperes d`atravessar la vall d`Atzeneta i la carretera que va a la Torre d`en Besora. Les cavitats s`ubiquen en la partida del tossal del Coscollar i van apareixer en la part esquerra de la carretera, on s`observa un tall en la roca mare d`uns 3 o 4 metres. Durant un tram de mes d`un centerar de metres s`adverteixen fins sis esfonsaments on pareix que hi ha cavitat, pero solament en dos d`aquestos hi ha cavitat penetrable.
Interior de la cavitat 1ª
Aquestes dos estaven separades entre elles vint metres pero la naturalesa de la roca era diferent; essent la cavitat 1º desenvolupada en una calcària marró, compacta però amb aspecte superficial semblant a l`arenisca. La cavitat 2º s`obria en una calcària margosa, molt descalcificada i blanquinosa.
A nivell espeleologic careixen d`interés, però al tractarse d`espais subterrànis verges ens atrauen.
La cavitat que denominem nº1 te dos entrades, una superior que dona pas a una coveta de tres metres i un altra inferior que comunica mitjansant un pas estret amb la boca de dalt. La boca de baix es estreta i dona pas a una desgrimpada de 5,5 metres a la que segueix una ampla rampa que després d`un graó tanca en una saleta tipus cul de sac amb unes dimensions de 3 x 4 x 3,5 metres.Cap al sud hi ha una curta galeria en alt que finalitza als pocs metres. La cavitat es molt polsosa i caótica. La génesi, produida possiblement per una diaclasa no s`aprecia al seu interior, formant un cumul de blocs i presentant una estructura anàrquica i poc definida.
Cavitat primera
La cavitat nº2 esta uns 20 metres més avall i té una boca ampla que penetra uns 4 metres amb inclinació. Al seu fi trobem alguns espeleotemes totalment fòssils. En aquest punt hi ha un forat impenetrable on s`aprecia un nivell inferior en fractura més ample, que es situa uns 4 metres per baix. Aquest no ens va permetre pasar.
Aquesta cavitat no la vam topografiar, ja que la vam valorar de menys interés.
Es possible que a dia d`avuí aquestes cavitats ja siguen desaparegudes.
Una de les cavitats obertes a la vora de la carretera.