lunes, 13 de febrero de 2017

AVENCS DEL PLA D'ALIFRAGO (Cervera del Maestre)



Avenc del Pla d’Alifrago, 3er pou.

El passat diumenge vam fer una visita a la zona del pla d’Alifrago, a terme de Cervera. La primera feina que vam fer va ser agafar el trac d’accés a les cavitats de la zona des de la carretera nacional N-340. Venint de Castelló agafarem l’eixida cap a Penyiscola, i en la rotonda agafarem el camí, o carretera de Càlig. Ací començarem a seguir el trac que ens dura a la boca del Avenc del Pla d’Alifrago de 81 m. de fondària. Hi han mes possibles accessos al Avenc, però en proposem un, que possiblement sigue el mes ràpid accedint des del sud.
Ací deixem l’enllaç pera descarregar el trac;

Avenc del Pla d’Alifrago nº2.

Per la zona, a mes del famós avenc de -81 m., també hi han altres avencs de menor entitat. Nosaltres vam visitar el nº2, que va ser localitzat pels companys del ECC (Ximo, Andrés, Pepe i Juan) fa unes setmanes. Este es un pou de 5,5 m. de fondària i una amplària mitja de 2 m. que va ser ampliat artificialment. Antigament ja hi havia una fractura natural, a partir de la qual es va fer ampliació artificial, mostra d’això es l’escombrera que hi ha junt a la boca. En el fons del pou continua la fissura natural, però esta ha sigut colmatada per les roques caigudes quan es va produir la seua ampliació. Nosaltres vam desobstruir un poc, però seria interesant continuar la seua desobstrucció, encara que la fissura no es massa ampla i es troba molt colmatada. Vam fer la topografia de la cavitat. Esta te 7 m. de fondària i un recorregut de 8 m.


Sitja del Pla d’Alifrago nº3.

També vam localitzar una petita sitja natural que ha sigut coberta amb una construcció de pedra en sec. Aquesta es troba en uns camps de conreu, per lo que podria ser utilitzada per guardar ferramentes o be com a cisterna. No sabem exactament. Junt a la construcció hi havia un coco o codina que ens va fer pensar la seua utilització com a cisterna. Actualment te fem al seu interior. Esta cavitat tan sols fa una fondària de 1,7 m. però te interès etnològic. Vam fer també la seua topografia.


Sitja del Pla d’Alifrago nº3.

Per últim vam visitar l’avenc principal de la zona. Es un engolidor excavat a favor de varies fractures. Consta de 4 pou consecutius amples i directes que ens deixen a la cota de -81 m. Es rapida de visitar, nosaltres en 1 h. 40 min. vam baixar i pujar els 3 companys que anàvem. A la base del primer pou i mirant cap amunt podem veure que realment hi ha 3 o 4 pous paral·lels per on s’infiltra l’aigua exterior, però actualment sols un es penetrable, ja que els altres estan tapats amb material clàstics.
Esta cavitat ja va ser visitada per nosaltres fa uns anys.

Avenc del Pla d’Alifrago, 4rt pou.