viernes, 1 de septiembre de 2017

SIMA D'ALFONDEGUILLA: nous treballs.



Una de les visites realitzes aquest estiu ha sigut la de la Sima d'Alfondeguilla, també anomenada Sima la Guilla. Encara que aquest últim topònim no es correspon amb la parla de la zona, possiblement fou aplicat per els primers exploradors d'oritge català. A les seues terres si que s'utilitza la paraula Guilla, pero a les terres de Castelló en diem rabosa. La visita fou realitzada el passat 10 d’agost per Luis, Gilabert i Hèctor.

 
Hèctor pujant el pou d’entrada

La cavitat es un engolidor que es troba al marge dret del riu Belcaire, que mes que un riu es un rambla, com les que abunden per estos territoris. La comunicació de les aigües captades per l'avenc amb la cova de Sant Josep de la Vall d’Uixó es un fet que es va constatar als anys 80 per mitja de coloracions.

Baixant el pou.

La cavitat ha sigut objecte de treballs de desobstrucció i escalades per part d’espeleòlegs del Espeleoclub La Vall d’Uixó, amb col·laboració de membres del Espeleo Club Castelló. En aquesta ocasió també vam col·laborar amb la desobstrucció, retirant sediments i continuant l'escalada que ja veren iniciar els companys. Es una cavitat que dedicant-li temps te opcions de deparar alguna sorpresa.

  
Vagoneta utilitzada pera retirar sediments.

Com a fet curiós vam observar tres rates a la base del pou d'entrada, de 20 m. Pero lo realment curiós va ser veure com estes escalaven el pou aprofitant les parets inclinades i les parts mes estretes i eixien fins la superfície. Inclús pujaven el pou mes ràpid que nosaltres.

Escalada del pou paral·lel.

La cavitat consta d'un pou de 34 m. segons la bibliografia, pero que caldria tornar a mesurar, ja que sembla ser d’una vintena de metres. A la seua base s’obri un sala, que per mig d’un pas baix dona pas a una segona sala que no es mes que la base d'un pou paral·lel objecte de l'escalada. D'aquest segona saleta ix un conducte estret que esta sent desobstruït de sediments arrossegats per les aigües quant la cavitat s'activa.