jueves, 12 de abril de 2012

GALQUERIA BLANCA (2º part)

El passat dia 10 d'abril membres de l'E.C.C. realitzaren una nova incursió a la Sima Posos amb la finalitat de topografiar les zones descobertes el passat mes de febrer i continuar explorant les incògnites que quedaren. A les 8,40 h entraven amb 4 petates per la boca de la cavitat Luis, Juan i Jesús, accedint al riu per la via dels tollets, com es costum. Un dels petates era per instal·lar la via, que abandonarem a la base dels pous. En els altres petates portàvem 3 pots estancs, una corda de 25 metres per abandonar, un trepant dins una bossa estanca, ancoratges multi-monti, una bateria, menjar i roba de recanvi, per no anat molt enfangats a la nova i increïble galquería blanca.


Per accedir fins la galquería blanca desde la boca vam utilitzar unes 2,30 hores, essent la màxima dificultat el fang que encontrem a partir del pas dels Vomits.
Per a explorar aquesta zona necessitem l'arnes i es molt recomanable roba de recanvi per canviarnos en la base del pou nevat. Per tant en aquest punt ens canviem de roba, deixant tot el mono enfangat i amb roba neta i seca i l'arnes iniciem la topo de la zona descoberta l'últim dia. El pou nevat es de 19 metres, i la zona descoberta l'ultim dia de la galquería blanca te 35 metres de recorregut. Un cop topografiat tot i ja en la base d'una fractura comencem a pujar, una primera pujada en ximenea i assegurant-nos en multi-montis, arribem a una primera repisa. Aquest primer tram de pou es de 10 metres, que deixem instal·lat en fix. Continuem pujant per una rampa que finalitza en una finestra d'uns 50 centímetres de diàmetres i que ens porta a una fractura paral·lela. Ací es difícil avançar degut al fang que recobreix tota la cavitat. Seguidament realitzem una última escalada en ximenea d'uns 5 metres que al segon intent aconseguim arribar dalt, en una repisa. Munte'm capçalera i deixem instal·lat en fix. Des d'ací es veu el sostre de la fractura, que fa com un laminador i deixa veure unes finestres que pareixen estretir-se i tancar.
Fins ací hem arribat!!!! Baixem fent topo.
Avui hem pujat fins la cota de +30, 6 metres (i el sostre esta a uns 4 metres) pel que el desnivell actual de la cavitat es de 107,2 metres: Flipant!!!Hem topografiat 72 metres nous i la cavitat pasa a tindre 3.152 metres.
Després ve el mes dur, que es eixir a l'exterior, que ens costa unes 3 hores. En total una visita de unes 14 hores i una de les mes dures que hem realitzat a la cavitat.
La exploració continua i les incògnites segueixen obertes:
fins on podrem pujar? El temps ens ho dirà.