lunes, 7 de mayo de 2012

ESPELEOLOGIA A PORTELL DE MORELLA

El passat dissabte dia 5 vam pujar a la comarca de Els Ports pera visitar dues cavitats que no coneixíem. Es tracta de dos avencs que es troben molt junts un de l’altre, de manera que es poden combinar.
Boca de l’avenc del Barranc de la Roca foradà.

Vam ser convidats per l’amic Diego de Espemo. I vam compartir activitat amb els nous espeleòlegs de Espemo que venen de fer el curs d’iniciació i amb alguns dels “veterans”. En total vam ser dotze espeleòlegs.
 
Pou d’entrada (P-5) en l’avenc del Barranc de la Roca foradà.

Vam fer dos grups per instal·lar cada grup un avenc i desprès desinstal·lar l’altre, com solem fer en estos casos. Les cavitats visitades son dos avencs de uns 50 - 60 m. de fondària que es situen junt a la Rambla de les Truites o Rambla de Celumbres.
Foto de grup en l’avenc del Barranc de la Roca foradà.

El nostre grup primer vam visitar l’avenc del Barranc de la Roca foradà. Es tracta de una cavitat de predomini vertical. Comença amb un petit pou de 5 m. seguit d’un pou mes ample de 51 m. que ens deixa en una sala ampla.
 
Baix de l’avenc del Barranc de la Roca foradà.

Esta cavitat te una fondària de 61,1 m. i un desenvolupament de 78 m. Durant la visita vam agafar dades topogràfiques, per lo que pròximament publicarem la topografia, ja que actualment no tenia topografia sinó mes be un croquis.
 
Entrada de l’avenc de les Ferreres.

Desprès vam tornar per dins la rambla fins l’altra cavitat: l’avenc dels Ferrers o Avenc de les Ferreres. Però de camí vam aprofitar per visitar i catalogar 3 abrics que s’obren junt a la Rambla, un d’ells es l’abric de la Roca Foradà.
Avenc de les Ferreres.

L’avenc de les Ferreres es de una morfologia semblant al anterior, amb predomini totalment vertical i amb una clara funció d’engolidor. Comença amb un pou de 26 m. En la segona part del qual podem muntar un rappel volat per evitar la caiguda de pedres des de la repissa.
 
Pujant el P-23,5 en l’avenc de les Ferreres.

La cavitat continua en un bonic pou de 23,5 m. que eixampla molt en la ultima part. Així arribem a la cota de màxima fondària situada a -53 m. El desenvolupament de la cavitat es de 69 m.
 
Màxima fondària de l’avenc de les Ferreres.

Desprès, ja per la nit ens vam quedar al sopar de Espemo. Perquè no tot son coves, també hi ha que gaudir de un bon sopar en els companys d’aventures.