lunes, 14 de mayo de 2012

AVENC DEL PLA DE LA BASSA ROJA-04 (COSTUR)

El passat dissabte dia 28 d’abril, per la vesprà vam visitar aquest impressionant avenc. El grup va estar format per 3 espeleòlegs del ECC: Chelo, Juan Mª i Luis. Al mateix temps que estàvem visitant l’avenc va tenir lloc en el poble de Costur una excursió que passava per la zona del Pla de la Bassa Roja, on s’obren varies cavitats.
 
P-55 des de la capçalera.

Per desgracia dins de poc començarà una explotació minera en la zona del Pla de la Bassa Roja. Aquesta cantera, a mes de carregar-se les interessants cavitats de la zona, generarà un impacte en la població, ja que es troba a poc mes de quilòmetre i mig de la localitat.
 
En la repisa que hi ha a la meitat del pou.

En Costur hi ha molta gent en contra de la concessió dels permisos pera la realització de la cantera a l’empresa minera. Però desgraciadament en la nostra societat qui te diners fa el que vol. Es una vertadera llàstima que deixi d’existir aquest paratge tan bonic i amb tant d’interès espeleològic.
 
Boca de la cavitat.

En el Pla de la Bassa Roja hi han 5 cavitats, totes elles catalogades i topografies per Andrés Sánchez, Jesús y Juan Mª. Almela (E.C.C.) durant els anys 2007 a 2010. Els treballs duts a terme en aquestes cavitats van ser publicats a la revista BERIG nº 11 publicada en abril de 2011, i a la revista La Fontanella nº 27 publicada a en gener de 2011.
Juan Mª baixant el pou.

Podeu veure estes publicacions en els següents enllaços:
I també els articles sobre les cavitats del Pla de la Bassa Roja publicats en aquest blog:
Foto de grup.

Pues, lo que dèiem al principi, que el dissabte 28 d’abril vam visitar la cavitat nº 4. Esta es la que te mes fondària i desenvolupament de totes elles. Conte un pou de morfologia fusiforme de 55 metres. I la cavitat també es significativa per tenir uns nivells d’oxigen molt baixos, lo que es coneix com “hipoxia”. Esta falta d’oxigen es fa notar ja al principi del pou principal.
Repisa en el pou de 55 m.

Ens vam dedicar a visitar la cavitat amb la finalitat de treure algunes fotos. Algunes d’elles adornen aquest article. Con podreu veure es tracta d’un pou de bones dimensions i amb les parets polides per l’efecte de dissolució de la roca calcaria produït per l’aigua durant milers d’anys.
 
Fraccionament en el P-55.