viernes, 11 de mayo de 2012

FORAT DE CANTALLOPS I AVENC DEL CASTELLET D'EN SUERA

Durant esta setmana hem visitat dos cavitats de la comarca de l’Alt Maestrat. Dimecres ens vam arrimar Cristina i Luis fins la població d’Ares. Primer vam visitar el forat de Cantallops.
Forat de Cantallops

Pera accedir a esta cavitat el millor camí es des d’Ares dirigir-mos fins la font del Regatxols. Allí en la font hi ha un refugi i una zona condicionada amb taules per poder dinar. També hi ha uns llavadors.
 
Forat de Cantallops

En la Font del Regatxols deixem els vehicles i continuem a peu. Als pocs metres de passar la Font agafarem un camí a la dreta que esta marcat com a sender GR i PR. Passarem pel costat del Mas de les Casetes i creuarem un barranc.
Forat de Cantallops

Desprès agafarem direcció SE i baixarem a un altre barranc. Continuem en direcció sud fins tropessar amb un cingle. Per baixar el cingle buscarem una zona on es va produir un allau de roques. Pues la boca de la cavitat s’obre penjada en el cingle. Per lo que tindrem que grimpar una mica per arribar a ella.
Topografia del Forat de Cantallops

La cavitat es preciosa, però es recorre molt ràpid. Es tracta d’una gran galeria erosiva d’uns 170 m. amb el sol cobert de sorra. En la zona final hi ha una colònia de quiropters, per lo que convé no molestar-los.
 
Forat de Cantallops

Desprès d’eixir d’esta cavitat ens vam dirigir a Benassal per visitar l’avenc del Castellet d’En Suera o avenc de la Verola d’En Fabregat. Per accedir a la cavitat agafarem la pista que surt de Benassal en direcció a l’ermita de la Magdalena, el camí de la Mola de Vilà.
Boca de l’avenc del Castellet d’En Suera

Seguim la pista principal durant 1,4 Km. Ací continuarem per la pista de la dreta que ens du a la Verola d’En Fabregat. Poc desprès de passar el mas trobarem una tanca per a ramat on deixarem el vehicle.
 
Avenc del Castellet d’En Suera

Des d’on deixem el cotxe caldrà que seguim en direcció est per creuar la moleta. La zona esta coberta de coscoll però hi ha molts camins de ramat pels que podem avançar sense punxar-mos massa. La cavitat es troba junt a unes carrasques en la zona SE de la moleta, quan esta comença a baixar cap a la carretera de Benassal.
 
Avenc del Castellet d’En Suera

La cavitat fou un antic engolidor, encara que ara ja no funciona com a tal. Va estar formada a favor una diaclasa d’orientació NE-SO. Es entretinguda de recórrer. Durant el seu recorregut podem baixar un parell de pous d’uns 10 metres.
 
Topografia de l’avenc del Castellet d’En Suera

Te un recorregut de 140 m. i una fondària de 24 m. Però nosaltres vam accedir a dues zones que no apareixen en la topo. Un d’ells ens deixava en un pouet que als 6 m. s’estrenyia de forma que no podíem seguir avançant. Però les pedres caient uns quants metres mes. La instal·lació dels dos pous es molt precària, per lo que caldria reforçar-la.