sábado, 31 de agosto de 2013

AVENC DE TORRE BELENGUER (MOSQUERUELA)

Saleta del llac petit.

Aquest avenc ja va ser visitat per Josep Lluís Viciano en els anys 60-70.
En març de 2012 alguns espeleòlegs del ESPELEO CLUB CASTELLÓ van visitar la cavitat acompanyats per Joan Barreda que els va mostrar la seva ubicació. Van aprofitar la visita per fer un croquis del avenc, que ací es mostra.
En octubre de 2012 van tornar visitar aquesta cavitat tan bonica uns altres companys del ECC. Van aprofitar la visita pera fer algunes fotografies, algunes de les quals mostrem en aquest article.
Mas de Torre Belenguer

La boca de l’avenc s’obri en terrenys del Mas de Torre Belenguer dins del terme municipal de Mosquerola, en la província de Terol, però molt a prop del límit provincial amb Castelló. Per accedir a la cavitat el mes convenient es fer-ho des de la població de Vistabella del Maestrat.
 
Contrallum de la boca de l’avenc.

Des de Vistabella agafarem la carretera del túnel, que es dirigeix a Puertomingalvo. Només passar el túnel, en la primera curva de ferradura que trobem, agarrarem una pista a ma dreta que baixa fins el barranc i la font del Ullal. Ací deixem els vehicles i crucem el barranc. Intentarem seguir una sendera que ens du fins els plans on es troba la Torre Belenguer. La boca de l’avenc es troba uns 300 m. al nord del mas. Aconsellem utilitzar un GPS per la seua localització.
 
Boca de la cavitat.

Croquis topogràfic fet per Jesús Almela.

 
Pou d’entrada.

La cavitat presenta una boca ampla que dona pas a un pou de uns 8 m. y equipat amb espits. Baix del pou trobem el terra cobert per gran quantitat de molsa. El pou fa peu en l’extrem d’una gran sala inclinada i amb el terra ple de blocs. La sala te unes dimensions aproximades de 20 x 40 m.
 
Sala gran, al fons es veu la llum de la boca.

 
Formacions en un racó de la sala gran.

En l’extrem inferior de la sala trobem algunes formacions a les parets. I entre els blocs trobem algun pas que ens du a uns resalts que es poden baixar sense corda, però que podem baixar amb ajuda d’ella. Estos resalts ens deixen en una saleta molt bonica on trobem un petit llac.
Saleta del llac petit.

Des d’ací encara podem baixar una rampa relliscosa que arriba a una sala coberta en la seua totalitat per un gran llac amb les aigües cristal·lines. Es un lloc màgic. No ens esperàvem trobar tal meravella allí dins. No gosarem d’entrar dins del llac, pues la temperatura de la cavitat, i sobre tot la de l’aigua es prou baixa com per amedrentar-nos.
Espectacular llac que ocupa la sala final.

Val la pena visitar l’avenc, perquè no presenta dificultats tècniques d’importància i a l’hora es d’una bellesa visual inesperada per aquestes zones del Maestrat.
L’avenc presenta molts racons amb aigua.