martes, 20 de octubre de 2015

TOPOGRAFIA DE L'ESCALADA DE LA COVA DE LA FERRERA D'ESLIDA



Racó en pisòlits prop de la cota de màxima fondària de la cova.

Quasi quatre anys han passat ja des d’aquell divendres dia 27 de gener de l’any 2012. Aquell dia els germans Jesús i Luis Almela vam visitar aquesta cavitat amb finalitats bioespeleològiques i també amb intenció d’intentar una escala en una zona de la cavitat. D’aquella visita varem fer una crònica al bloc: http://cavitats-subterranies.blogspot.com.es/2012/02/cova-de-la-ferrera-eslida.html Ací trobareu una descripció detallada de la zona escalada.

Un curiós pas estret.

Per diversos motius aquesta topografia no va ser passada a net fins abans d’aquest estiu, i fins avui no s’havia publicat. Però, sent fidels a la nostra mentalitat de no amagar res i traureu tot a la llum; ara aportem aquest topo d’un petit sector de la cova de la Ferrera d’Eslida. D’aquesta manera tots els interessats podran gaudir de aquesta descoberta.

Pinacols coral·loides subaquàtics a la cova de la Ferrera.

La escalada es va executar en la sala de l’arc. Aquesta sala es troba al final del ramal nord est, i com en ella hi ha un arc de roca l’hem anomenat així. Es una sala ampla i amb molt de fang on es veu clarament al sostre el finestró per on varem escalar. Hem de dir que la primera part de l’escalada ja havia sigut oberta per altres espeleòlegs, ja que vam trobar alguns spits clavats pera escalar.

Topografia detallada de l’escalada.

Podem veure l’ informació de la cavitat en el catàleg de Castelló que elabora Joaquin Arenós i el ESPELEO CLUB CASTELLÓ: http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=1887
Aprofitem l’article per publicar totes les topografies que hem pogut aconseguir de la cova, perquè de segur que existeixen algunes mes.

Per exemple aquesta feta per GES del Club Muntanyenc Barcelonès:
 

També existeix una realitzada per Fernando Talavera i per Antonio Tolrá:
 


I una altra que varen fer J. V. González i J. B. Andrés al 1978:


Per últim presentem la topo realitzada per J. Espí i E. Iglesias a l’any 1977 amb el nou ramal escalat afegit:


Les fotos que adjuntem son d’una visita que vam realitzar aquest mes de Juliol amb espeleòlegs novells del club.
Superant una estretor en el ramal oest.